** Beautiful Life With U **

:: Bengkang Keledek ::

Harini nak balik segamat, selalunya kalo blk kg saya mmg slalu buat kuih utk family saya, adik2 saya yg suka. Memandangkan keledek (kuning) byk lg..arituh saya beli kat pasar mlm isnin xtau bapa kilo..tp murah jalaa rm 3.50. Setiap hari saya buat sarapan utk abg keledek goreng..nasib baik abg x komplen hehehe..still harini byk lg keledeknya..teringin plak saya blajo buat bengkang keledek. Ada orang pggl kuih ni kuih bakar, bingka atau bengkang..tp sama jaa semua tuh.

Resepi Bengkang Keledek

Bahan-bahannya:

1. 300 gm Keledek (direbus & dilenyekkan) * boleh digantikan juga dgn labu, jagung
2. 240 gm tepung gandum
3. 250 gm gula pasir/aising
4. 3 biji telur
5. 550 ml santan pekat
6. 1/2 sudu esen vanilla
7. sedikit pewarna kuning (optional-utk mencantikkan ja)
8. 1 sudu teh garam
9. 1 sudu minyak sapi/butter yg dicairkan/minyak msk

Cara-caranya:

-pukul telur dan gula smpi sebati (xperlu guna mixture dan jgn smpi kembang bkn nk buat kek)
-masukkan santan, garam, esen, minyak sapi dan keledek yg sudah dilenyek. Kacau rata.
-masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul lg sehingga sebati.
-Akhir skali masukkan pewarna kuning agak2 kekuningannya.
-Blender kesemua bahan td supaya teksturnya halus dan kuih akan jd smooth
-Loyang hendakla disapukan minyak dipermukaan dan sekelilingnya
-Semasa tuang adunan ke dalam loyang boleh juga hendak ditapis
-Bakar pada suhu 200-220 Celsius selama 1 jam. Bakar sehingga permukaan nmpk garing dan
coklat keemasan.

Tips: -Setelah masak sejukkan kuih utk seketika. Jgn cuba utk potong atau terbalikkan kuih itu kerana kuih yg masih panas masih lembut/lembik teksturnya..dia lebih kurang cam puding gaklaa. -Semasa dibakar kuih akan naik sedikit di tepinya (x ditengah) disebabkan oleh telur. Tetapi apabila telah sejuk ia akan kembali ke bentuk asalnya. So adunan jgn tuang terlalu penuh ke dlm loyang.

Ni diantara koleksi eksperimen saya di dapur..saya lebih suka buat kek drp biskut. Biskut ni leceh lmbt lak prosesnya. Dulu waktu sblm kawin x pernah saya blajo buat kek tapi sejak kawin ngan abg..mcm2 benda pelik yg dia minta hehehhe..kalo time nk dekat raya tuh mesti dia ckp " abg nk rasa kuih raya isteri abg buat xnk org lain". Yolaa tuh ada maksud tersirat ayat2 tuh...lu pikiq laa sendiri ;)

2 comments:

sedapnye .... hari ni, hari resepi sedunia agaknya...banyak tul blog aku lawat, posting resipi...heheheee...tq, 4 sharing da resipi. Bila teringin makan tu aku mai sini la ceduk resipi.

heheh bole apa salahnya kita sama-sama kongsi resepi..sama2 bole blajo..aku pun ada byk lg resepi yg aku nk blajo n testing lg ni :)

Blog Widget by LinkWithin