** Beautiful Life With U **

:: Karipap Pusing ::

Harini nurul balik kg..so seperti kebiasaan saya akan bawa ole-ole utk keluarga. Tiba2 terdetik nak buat karipap pusing..trylaa lgpun da slalu sangat buat karipap biasa..apakata saya asah skill saya buat karipap pusing.Walaupun batuk masih melanda kurang sihat..tapi semangat tu penting heehhehe.Kalini saya buat inti sardin..psl abg ckp asyik mkn ayam dan daging jaa..oklaa kita tukar selera.

Huh mmg kalo buat kuih yg memerlukan tangan utk menguli ni..mmg lenguh..smpi skang masih terasa camnalaa org yg berjual tuh..agaknya danla muscle timbul.Ok ni saya kongsi resepinya..tapi mmg agak lecehlaa nak buat pusing2 ni..hahhaha jgn kepala pusing sudah..yg penting kesabaran kena adalaa

Resepi Karipap Pusing (30 biji)

Doh A:
1) 2 1/2 cawan tpg gandum
2) sedikit garam
3) air suam (agak2laa smpi adunan sebati dan x melekat pd tgn)


Doh B :
1) 2 cawan tpg gandum
2) butter dicairkan
3) minyak msk dipanaskan (sukatan minyak & butter ni pun saya main agak2..kira da jd doh oklaa tuh)


Inti:
terpulang kepada citarasa anda

Cara-caranya:
Sila lihat gambarajah dibawah

Tip-tip:

-Kalo bole Doh B jgn letak air
-Adunan jgn terlalu keras dan jgn terlalu tebal apabila dicanai kerna apabila msk kulitnya akan liat
-Ketika msk karipap api jgn terlalu panas..nanti kulitnya mengelembung dan menggerutu
-Pastikan Doh B benar2 berminyak

So setelah siap semuanya..saya pun frozenkannya..utk diberikan pada keluarga saya nanti. Xkan nak goreng kalo x abis sayang ja..psl time panas2 yg sedap mkn. Kalini saya bg yg frozenja..dpt bg lebih skit yaa mak.

2 comments:

Selalu aku wat karipap biase je. Yang utk frozen aku goreng sket, kejap, tak masak gitu supaya tak melekat...dah sejuk, letak kat esbok.

Ko frozenkan tu camne ek? melekat tak antara satu sama lain...?

Aku tak pernah buat karipap pusing seumur idop aku...tak tahu pun sebenarnya...Bace blog ko baru tau...nanti- nanti leh try la ni...

Aku frozenkan xda goreng dulu..aku lps buat terus frozenkan tapi aku taburkan tepung antara satu sama lain supaya dia x melekat..kat bekas frozen tuh pun aku letak tpg..nk lebih baik salut dgn tpg semua. cara ko pun ok gak..biasanya org berjual mmg buat gitu dulu rsnya.

Aku nipun baru blajo buat..xpa aku pun mmg niat nk kongsi resepi ;)

Blog Widget by LinkWithin