
Lagipun cita bab2 tudung ni lps saya baca blog zue..makin menjadi2 plak n meluap2 nk try. Dulu pernah beli lps tu jd perkasam..pengaruh hang mmg kuatlaa zue heheh..smpi saya pun terikut gak.
Resepi Swiss Roll
Bahan-bahan :
6 biji telur
125 gm gula aising
*100 gm tpg gandum
*1 sudu baking powder
*1 sudu esen vanilla
*1 sudu ovelet (cake stabilizer)
*1 sudu susu tpg (xda pun xpa)
125 gm butter (dicairkan ats api perlahan)
sedikit koko powder utk topping
inti - buttercream /jam
kertas kek
Cara-cara :
- Pukul gula & telur hingga kembang. Telur dimasukkan satu persatu
- Kemudian masukkan bahan-bahan '*' & pukul pada kelajuan maksimum sehingga jd putih gebu selama 10 minit.
- Setelah tu, masukkan butter yg telah dicairkan & kacau dgn sudip sehingga sebati.
- Ambil sedikit adunan td utk dibuat topping serta just add skit koko powder. Masukkan dlm piping bag.
- Loyang empat segi diperlukan dan letakkan kertas/alas kek (kalo bole biar kertas tu potongannya lbh besar drp loyang utk memudahkan proses mengangkat kek itu nanti)
- Oleskan sedikit butter & tuangkan adunan tadi
- Proses decorate toppingnya spt di dlm gambarajah di atas.
- Bakar pd suhu 170 darjah selama 20 minit dgn api ats bwh
- Setelah masak, sejukkan seketika & terbalikkan utk sapuan inti.
- Inti jgn terlalu tebal & jgn menekan kek krn kulit kek 'fragile'.
- Proses menggulung harus berhati2..seelok2nya gulung dgn menggunakan kertas kuih.
Tip-tip :
- Adunan yg dibakar pd mulanya akn naik 2x ganda tetapi apabila disejukkan ianya akn kembali normal krn penggunaan ovelet
-Jgn isi adunan yg byk ke dlm loyang..jika loyang kecil memadailaa hampir 1/2 drpnya krn swiss roll ssh utk digulung.
Akhirnya siap gak dgn jayanya..skang nk bereskan kain baju plak & tunggu kepulangan abg . Harapnya perjalanan kami selamat pergi & tiba. Kiranya kek ni bole dikira sbg kek utk harijadi mertua sayala..;)