Kek ni mmg byk pantang larangnya n teknik2 yg betul utk buat..kalo x asyik ke tong sampahlaa alamatnya. Tapi xsalah utk mencuba & belajar..ni pun saya nk memahirkan lg..mmg byk xjd memulanya..xpa farah caiyok..caiyok. Kat sini saya nk tepekkan resepi ni dan intinya 'buttercream' pd sesapa yg nak mencuba.
Resepi Buttercream
Bahan-bahan :
100 gm krimwell/marvello/whipper cream
30 gm shortening
1 sudu esen vanilla
80 gm gula aising (putarkan semua bahan diatas smpi putih gebu/fluffy)
* Bole juga digunakan utk decorative kek
* Avoid penggunakan putih telur
* Bole digantikan dgn krim marjerin utk lebih keras
* Bole ditambahkan sedikit perasa/pewarna yg diingini
Resepi Swiss Roll 
Bahan-bahan : 
6 biji telur 
125 gm gula aising 
*100 gm tpg gandum 
*1 sudu baking powder 
*1 sudu esen vanilla 
*1 sudu ovelet (cake stabilizer) 
*1 sudu susu tpg (xda pun xpa) 
125 gm butter (dicairkan ats api perlahan) 
sedikit koko powder utk topping 
inti - buttercream /jam
kertas kek 
Cara-cara :
- Pukul gula & telur hingga kembang. Telur dimasukkan satu persatu 
- Kemudian masukkan bahan-bahan '*' & pukul pada kelajuan maksimum sehingga jd putih gebu selama 10 minit. 
- Setelah tu, masukkan butter yg telah dicairkan & kacau dgn sudip sehingga sebati. 
- Ambil sedikit adunan td utk dibuat topping serta just add skit koko powder. Masukkan dlm piping bag. 
- Loyang empat segi diperlukan dan letakkan kertas/alas kek (kalo bole biar kertas tu potongannya lbh besar drp loyang utk memudahkan proses mengangkat kek itu nanti) 
- Oleskan sedikit butter & tuangkan adunan tadi 
- Proses decorate toppingnya spt di dlm gambarajah di atas. 
- Bakar pd suhu 170 darjah selama 20 minit dgn api ats bwh 
- Setelah masak, sejukkan seketika & terbalikkan utk sapuan inti. 
- Inti jgn terlalu tebal & jgn menekan kek krn kulit kek 'fragile'.
- Proses menggulung harus berhati2..seelok2nya gulung dgn menggunakan kertas kuih.
Tip-tip : 
- Adunan yg dibakar pd mulanya akn naik 2x ganda tetapi apabila disejukkan ianya akn kembali normal krn penggunaan ovelet 
-Jgn isi adunan yg byk ke dlm loyang..jika loyang kecil memadailaa hampir 1/2 drpnya krn swiss roll ssh utk digulung.
Akhirnya siap gak dgn jayanya..skang nk bereskan kain baju plak & tunggu kepulangan abg . Harapnya perjalanan kami selamat pergi & tiba. Kiranya kek ni bole dikira sbg kek utk harijadi mertua sayala..;)
ha'a swiss roll ni byk pantang larang.
ReplyDeleteSapuan dlm roll, aku guna jem jer. Tak pernah plak guna buttercream. Maybe lenkali lak leh try buttercream ko ni. Nice recipe.
p/s: aku pun byk kali try. Ade jd ade yg kureng menjadi.-isyah
ooo bole ja mmg guna jam..tp laki aku suka guna buttercream cam kak kedai tuh. Tulaa..aku bknnya superbb baru buat terus menjadi hehehe
ReplyDelete