** Beautiful Life With U **

:: Seafood ::

Weekend ni, kami beralih arah makan ala-ala seafood. Abg ckp da muak plak asyik mkn ayam & daging. So kalini abg pi pasar beli lala & ketam. Tapi ketam kalini abg beli bkn ketam bunga seperti biasa warna biru ungu tu tapi ketam kecik skit warna merah. Takpalaa janji ketam tp seriuosly rs dia kureng skit drp ketam bunga. Lala plak abg beli masih hidup lg geli gak memula tuh..abg ckp beli yg hidup2 tandanya fresh lg heheh. Kalini resepi yang saya masak ala-ala chinese cooking. Saja tukar selera..sblm ni kalo nk mkn2 camni dulu company saya slalu bawa mkn kat restoran seafood cina yang halal tuh..kat Lala Chong Subang Airport. Restoran ni mmg famous dikalangan org cina psl saya keja 2 company yang berbeza, kalo time nak belanja makan sure kat situ. Makanan dia mmg sedap & harga berpatutan. La ni xpernah pi pun..kalo nk pi sendiri xdelaa tupun makan ramai2 under company ja.

Sblm memasak..biasalaa makanan seafood ni kena basuh betul2 utk hilangkan bau & lumpurnya. Kat sini saya nak bg tip..kalo cam nk basuh kerang, lala atau apa ja just bubuh garam, cuka & kapur. Cuka tu normally nak buang bau (ada org letak asam keping/jawa & limau nipis), kapur & garam ni plak untuk hilangkan lumpur. Trylaa cuba pasti nanti nmpk lumpur dan kotorannya terapung atas air dan cthnya kulit kerang akan bersih.


Lala ni saya masak bersama kucai & tauge. Ada orang suka rebus. Saya campur sayur psl xda msk resepi sayur. Biasala kalo dlm masakan cina byk lebihkan bwg putih & halia. Mmg bau2an yg xdiingini xterasa pun. Kemudian ketam saya masak bercili..kalo ikutkan resepi cinanya ada letak sebiji telur. Tapi saya xsuka & saya memandai tambahkan serai didalamnya. Olah laa resepi ni ikut selera memasing. Saya xbapa suka ikut resepi bulat2..biarlah tambah atau tolak kalo xsedap pun kita tau mana silapnya. Kalo rs tersedap pun kita tau apa penambah rsnya..heheh gitulaa citanya. Ketam ni pun kalo nak masak style black pepper atau sweet & sour pun ok. Tapi masak2 gini xdalaa kuahnya sangat..yg penting rs masin, manis & masam ada.

4 comments:

Arrrh sedapnyeeee ketam ituuuu...skrg ketam tgh mahal kat sini...kene tunggu musim ketam baru murah...hhuhuuhuhuu -isyah

ooo ya ka syah..kat cn aku xtaulaa skang tgh musim ka idok. Pasal aku tgk kat pasar tu ada jaa ketam. Tapi ketam bunga yg bet tu xda laa..kat cn pun harga ketam mahal..bole dikatakan semua laa mahal ayam pun naik harga psl ba alif ba ya org xmau mkn ;p

Sedapppnya ketammmmmmm!!! Aku dah la tengah pantang nie...sabo...sabo...sabo...

alamak zue..terlupa plak aku..sabo jalaa

Blog Widget by LinkWithin