Bahan-bahan utk doh:
-2 cwn tpg pulut biasa (putih)
-1 cwn tpg pulut hitam (x bole ltk byk sgt nanti hitam sgt kocinya)
-*1 cwn santan (x pekat n x cair sgt) *agak2
-sedikit garam
-sedikit minyak (utk disapukan pd daun pisang n koci ketika digentel)
-daun pisang
Bahan-bahan utk inti:
-2 1/2 cwn kelapa parut @ stgh biji kelapa parut
-1 cwn gula merah
-3/4 cwn air
-2 sudu gula perang @ 1 1/2 sudu gula pasir
-2 helai daun pandan
-sedikit tpg gandum (supaya intinya cantik n melekat)
-sedikit kicap pekat (bg intinya kelihatan gelap skit -optional)
Cara-cara buat inti:
-Panaskan air n masukkan gula merah.Masak sehingga gula merah larut
-Tapiskan air gula merah (takut berpasir)
-Kemudian masukkan daun pandan,gula perang n kelapa parut.
-Last skali sedikit tpg gandum.Masak sehingga agak2 kering.
Cara-cara buat doh:
-Masukkan tpg pulut biasa n hitam.Taruk sedikit garam
-Masukkan santan sedikit demi sedikit hingga doh x melekat pd tangan
-Bulatkan doh kecil2 (dlm berat 35-40gm)
-Leperkan dan masukkan inti (saya letak byk lg sedap..terasa skit manisnya)
-Gentelkan dgn minyak n balut pada daun pisang yg telah dilayukan n disapukan minyak
-Cara membalut rasanya semua tau kot
-Kukus selama 30 minit
Tip-tips:
-Pastikan daun pisang dipotong jgn terlalu kecil cukup utk membalut koci
-Apabila membalut jgn biarkan koci terdedah ni krn apabila koci msk kwsn yg terdedah menggerutu n x licin serta sedikit keras
-Pastikan membalut jgn terlalu ketat psl koci ni kembang sedikit apabila msk
No comments:
Post a Comment