Actually nk buat proses pembakaran ni pun bknnya ada tmpt grill atau panggang tuh..yerlaa dok flat mau berasap satu umah hehhe. Dala periuk leper pun xda..so saya srh abg beli daun pisang utk bakar dlm kuali biasa ja heheheh. Nak bakar dlm oven ikantu jd xgaring plak..tu yg xsyok nk bakar guna oven. Xpalaa da ada daun pisang tu kira oklaa xdalaa dia geseng(hangus) nanti dibakar atas kuali. Nak bg dia garing n cepat msk saya sapukan skit minyak & tutup dgn periuk kuali. Mmg stail kalo nk buat grill @ bakar ni dlm kuali ja..kenalaa kreatif da xda alatnya.
Biasanya bumbu utk perap ikan ni saya xbuat berempah mcm ayam goreng rempah tuh. Saya just letak bwg, serai, gula, garam & pes cili bg dia nmpk merah. Saya suka ikan bakar yg nmpk merah tp ada org buat stail original color. Xpa yg penting 'terangkat' bila mkn panas2 ;).

fav N tu pari bakar..cicah air asam..perghhh..lazatt..
ReplyDeletesamalaa kita
ReplyDeletewaa.terliur lak akak tengok pari bakar tuh..cecah air asam..cedapnye...
ReplyDeletetulaa kak saya pun rs nk mkn lg terkenang2 rs dia skang ni hehehe
ReplyDelete