Bahan-bahan A :
1. Daging (Direbus dengan belahan yg sederhana besar jgn potong kecil)2. Halia, Bawang putih & sedikit garam
- Masak sehingga dagingnya empuk..kalo bole pilih daging batang pinang
Bahan-bahan B :
1. 2 sudu Minyak sapi
2. Bahan-bahan penumis
3. Bawang putih, bawang merah & halia dihiris
4. Tomato puri tin kecil
5. 4 pot beras (Dicuci & ditoskan)
6. Air rebusan daging
7. Sedikit susu sejat
8. Bawang goreng, daun sup & daun bawang utk hiasan
- Bahan 1-3 ditumis hingga naik bau. Kemudian masukkan tomato puri
- Bila sudah pecah minyak, masukkan air rebusan daging serta kacaukan
- Masukkan sedikit susu sejat agak2 warnanya xkemerahan sgt
- Last skali masukkan beras & sedikit garam. Masak sehingga nasinya tanak.
(Bagi saya..saya masak guna periuk nasi kemudian kukuskan dia, bagi dapatkan tekstur nasi sebutir2. Pasal saya xpakai beras mahal mcm berasmathi)
- Untuk bahan2 jelatah atau acar & air asam tu..lakukan seperti resepi biasa (*air asam kalo dicampurkan dengan kerisik lg sodap)
- Untuk dihidang..dagingnya bolelah dipotong2 kecil & dicicahkan dgn air asam
_________________________________________________________________________________Bila da siap bolela dimakan ketika panas2. Taraa..inilaa hasilnya ;)
No comments:
Post a Comment