Time nk buat laksa ni..saya teringat ada kisah di sebaliknya. Percubaan pertama saya msk laksa ni, ketika di rumah sewa baru di utmp (syah hang ingat lg dok). Dan percubaan laksa pertama saya itu jugalaa, adalah masakan pertama saya yg abg rs. hehhehe lawak rsnya..abg kiranya lulus laa ya msk masakan yg famous kat penang tuh heheh. Ok ni saya tepekkan resepinya..kuah laksa ni biasanya saya suka yg nmpk cam kemerahan skit (letak cili kering). Tapi resepi ni xda sukatan psl saya msk ikut keperluan.
Resepi Laksa Penang
Bahan-bahan:
- Serai / Bunga kantan / daun kesum
- Asam gelugor (letak byk xpa)
-1 sudu besar Belacan (saya pki belacan basah cap artis ezany 100% udang asli)
-1 kg ikan selayang aka sardin (lebih sedap skit drp ikan kembung)
- cili kering yg diblend (ikut citarasa n tahap kepedasan)
- 12 tangkai cili api (diketuk)
- garam & gula secukup rasa
- bwg merah n putih diblend
Cara-caranya:
- Rebus ikan n ambil isinya utk diblend (nk sedap ramaskan shj pun ok bak kata abg aka pengkritik tetap)
- tulang ikan jgn dibuang, bole diblend dan ditapis
- Satukan semua bhn blend n air rebusan ikan td termasuk bwg merah n putih
- Akhir skali masukkan segala kesemua bhn2 yg lain. Didihkan sehingga masak
Cam aku nie, part laksa2 nie, semer aku makan, tak kisah laksa negeri mana pun. Tp tang nak membuat tu yg aku malas sbb laksa semer negeri, part kuah tu yg leceh sket. Cam laksa terengganu, kuah tu nak kena banyak ikan...lebih kurang sama cam laksa penang la...jenuh nak berdiri kat singki nak melayan ikan2 tu yg membantutkan niat aku nak wat laksa...tau nak makan je ;)
ReplyDeleteSibuk2 pun rajin lg menjahit eh :) aku nie dah lama x menjahit...malasnya...
ReplyDeleteaku semua laksa mkn..tp yg plg sedap n plg aku suka laksa penanglaa, psl ada masam2 n xda santan..mmg leceh skitlaa tang nk layan ikan tuh..tp lps tu semua main campak jaa hehehhe. dulu aku siang ikan mmg lmbt laa ni aku ikut petua mertua aku guna gunting semuanya sonang.
ReplyDelete