** Beautiful Life With U **

:: Swiss Roll ::

Sempena nak balik penang arini..saya buat ole2 swiss roll cake. Huishh da lama xbuat kek ni..mmg dlm byk2 kek, kek swiss roll ni laa yg plg byk menguji kesabaran saya. Mana taknya, teknik nk pukul telur tuh lama2 skit cam nk buat bahulu..lps tuh time nak gulungnya takut terkepak, kulitnya yg mudah tertanggal da mcm ular salin kulit pun ada & byk lg laa. Mmg org cakap nak buat kuih, kek atau biskut ni kena byk bersabar..;p

Kek ni mmg byk pantang larangnya n teknik2 yg betul utk buat..kalo x asyik ke tong sampahlaa alamatnya. Tapi xsalah utk mencuba & belajar..ni pun saya nk memahirkan lg..mmg byk xjd memulanya..xpa farah caiyok..caiyok. Kat sini saya nk tepekkan resepi ni dan intinya 'buttercream' pd sesapa yg nak mencuba.

Resepi Buttercream

Bahan-bahan :

100 gm krimwell/marvello/whipper cream

30 gm shortening

1 sudu esen vanilla
80 gm gula aising (putarkan semua bahan diatas smpi putih gebu/fluffy)


* Bole juga digunakan utk decorative kek
* Avoid penggunakan putih telur

* Bole digantikan dgn krim marjerin utk lebih keras

* Bole ditambahkan sedikit perasa/pewarna yg diingini



Resepi Swiss Roll

Bahan-bahan :

6 biji telur

125 gm gula aising

*100 gm tpg gandum

*1 sudu baking powder

*1 sudu esen vanilla

*1 sudu ovelet (cake stabilizer)

*1 sudu susu tpg (xda pun xpa)

125 gm butter (dicairkan ats api perlahan)

sedikit koko powder utk topping

inti - buttercream /jam

kertas kek

Cara-cara :


- Pukul gula & telur hingga kembang. Telur dimasukkan satu persatu
- Kemudian masukkan bahan-bahan '*' & pukul pada kelajuan maksimum sehingga jd putih gebu selama 10 minit.

- Setelah tu, masukkan butter yg telah dicairkan & kacau dgn sudip sehingga sebati.

- Ambil sedikit adunan td utk dibuat topping serta just add skit koko powder. Masukkan dlm piping bag.

- Loyang empat segi diperlukan dan letakkan kertas/alas kek (kalo bole biar kertas tu potongannya lbh besar drp loyang utk memudahkan proses mengangkat kek itu nanti)

- Oleskan sedikit butter & tuangkan adunan tadi

- Proses decorate toppingnya spt di dlm gambarajah di atas.

- Bakar pd suhu 170 darjah selama 20 minit dgn api ats bwh

- Setelah masak, sejukkan seketika & terbalikkan utk sapuan inti.

- Inti jgn terlalu tebal & jgn menekan kek krn kulit kek 'fragile'.

- Proses menggulung harus berhati2..seelok2nya gulung dgn menggunakan kertas kuih.

Tip-tip :
- Adunan yg dibakar pd mulanya akn naik 2x ganda tetapi apabila disejukkan ianya akn kembali normal krn penggunaan ovelet

-Jgn isi adunan yg byk ke dlm loyang..jika loyang kecil memadailaa hampir 1/2 drpnya krn swiss roll ssh utk digulung.


Akhirnya siap gak dgn jayanya..skang nk bereskan kain baju plak & tunggu kepulangan abg . Harapnya perjalanan kami selamat pergi & tiba. Kiranya kek ni bole dikira sbg kek utk harijadi mertua sayala..;)

2 comments:

ha'a swiss roll ni byk pantang larang.

Sapuan dlm roll, aku guna jem jer. Tak pernah plak guna buttercream. Maybe lenkali lak leh try buttercream ko ni. Nice recipe.

p/s: aku pun byk kali try. Ade jd ade yg kureng menjadi.-isyah

ooo bole ja mmg guna jam..tp laki aku suka guna buttercream cam kak kedai tuh. Tulaa..aku bknnya superbb baru buat terus menjadi hehehe

Blog Widget by LinkWithin