:: Siakap Thai Style Steam::
Arini cuti, da lama xmsk rsnya so ingatkan harini nak masak n mkn best2 skit. So tny abg apa ikan best yg dibuat kukus..abg ckp ikan siakap n pari. So saya srh abg beli ikan siakap di pasar..kalo ikut market price skang 1 kilo = RM 13.90. Abg beli RM8 mgkn dlm 600gm +\-..nmpk besar gak oklaa 2 org ja yg nk mkn pun. Time abg bw ikan tu blk, sy ingat abg da srh orgtu siang buang sisik..ermm nmpknya sayalaa kena buat bkn apa..kotorla dapur sy yg comel tuh dek terpelantingnya sisik2 itu ke udara hahhahah.
Selepas selesai siang sy bersihkan menggunakan asam jawa n cuka memandangkan limau xda kat umah ni. Kemudian bermulala aktiviti potong serai, halia, segala bawang dan sedikit sayur. . Hah beza steam biasa ngan thai style ni ialah warnanya merah kerana menggunakan cili kering blender bersama2 ramuan diatas td. Nak senang saya guna yg instant punya jenama 'ikan brand' keluaran produk malaysia.
Time nk steamkan, sy potong ikan tuh kpd 2 bhg psl panjang plak. Ramaskan dgn bahan2 yang dipotong, lumurkan dgn garam, gula, lada sulah, lada hitam dan campuran air asam jawa/limau, kiub ikan, fish/plum/oyster sauce dan sos cili. Kukus selama 10 minit, selepas itu barulah dituang ke atasnya cili paste td. Kukus lg selama 15 minit. Walaupun guna paste instant saya still menokok tambah ingredientnya. Walaa da siap..time rs kuah dia mmg terangkat cukup segala rs masam, manis, pedas. Rs dia mmg xda rs cam tomyam pun. Makan time panas baru sedap jgn tggu sejuk. Berpeluh2 mkn da la skang musim kemarau..nk tau rs kelainannya..cubalaa.
0 comments:
Post a Comment