:: Labu a.k.a Pumpkin Dessert ::
Labu??cita psl labu ni..actuallynya sy jarang msk labu kat umah psl sy srg ja mkn kalo dijadikan sayur. Tak terpk plak sy nk buat benda lain dgn labu tuh. Bubur lglaa jarang skali..sejak kawin dgn abg xprnh plak sy buat bubur labu krn tgk abg cam xsuka sehinggalaa pd suatu hari sewaktu di johor, bibikku buat kenduri. Time tuh ada labu lebih..bibik srh sy buat bubur labu...hahahah xsangka bubur yg byk tuh habis, xsempat sy nk merasa...yg bestnya abg makan. Byk juga abg mkn..sejak drp harituh abg slalu request saya buat bubur labu. Blk keja mkn bubur tu ja pun xpa..kekdg sekali buat smpi 2 biji. So arini sy tny abg nk mkn apa..abg request lg bubur ni.
Cita psl bubur ni..sy mkn juga tp cam biasa sy xbapa gemar penggunaan santan yg byk. So saya bubuh skit ja santan yg byknya saya letak susu sejat atau susu fresh. Lps tuh gula sy pki brown sugar. Nak buat dia pun sat ja..yg lamanya tang nak kupas labu tuh. Kalo nk kuahnya pekat bole taruk sagu..tp saya x buh pun. Bila da ada geng mkn bubur ni rs sedap..kalo nk dicomparekan bubur pisang yg sy suka. Tp kata org labu ni xelok mkn byk2 psl dia angin. Hahaha walaupun gitu kitaorg tibai gak.
7 comments:
aku kalo labu masak lemak, mmg laju giler aku mkn, tp kalo wat bubur ke, pastu apa ek satu lg biasa org jawa mkn tu, yg dia sira ngan gula...hahaha yg tu pun aku xleh nak telan....keh keh keh...
org kata mmg angin, tp kalo masak lemak, pastikan ltk lada hitam, yg tu leh wat buang anginnye...tp kalo wat bubur, xkan la nk ltk lada hitam gak kan??? hehehehe
heheh aku sayur lemak labu pun aku suka..tu la sayur labu yg aku makan..xpun aku goreng ngan tahu cam org cina msk. adakalanya labu tuh dicampurkan dalam sayur pucuk ubi dgn apa lg satu..xingat. sedap kan..tp aku suka lemak putihlaa..psl labu tuh pun da menurunkan warnanya. nmpk ja labu tuh keras tp bila rebus atau msk xleh lelama nanti cepat lembik.
oo gitu yaa cara nk buang angin labu. xtau la plak...napa org kata labu angin ya psl bila aku mkn xterasa pun anginnya hehehehheheh
farah, korang biar betul wat bubur pn smpi 2 bijik labu.. korang dok rmai ke... aku dh lama x mkn labu nih...takut sejuk.. klau aku mkn labu, kompem lps2 tu sakit lenguh2 satu badan.. tu yg x brape nk mkn wlpn dl sira labu mmg menjadi kegemaran aku...
dl aku penah guna susu sejat ganti santan.. skali abis satu family sakit perut.. pahtu dok berebut toilet.. pahtu aku x guna lagi susu sejat ganti santan... baik guna santan segera lagi la.. kompem x de yg sakit perut... :D
haha ko pun xcayakan smpi 2 biji kitaorg balun..tp dua2 biji tu xlah besar sgt saiznya. tu pun abis tau siap xckp lg. ermm..setakat ni aku mkn ngan laki aku lum ada effect cam lenguh ka, terkentut2 ka hehe xdalaa plak.
korang allergic susu ka? sib baik aku lum kena kes cam ko ni? bkn apa santan tuh terasa lemaknya pekat sgt. tp aku guna gak santan utk msk kari apa semua..tp cairlaa
mmg aku x caya la.. takat nk isi 2 perut korang yg xde la besar mana, smpi 2 bijik.. ke mmg seharian korang bedal bubur labu tu jer.. heheh.. kalu gtu, mmg best la masak. sbb kompem abis... untung helmi dpt bini yg reti n rajin masak nih..
tu la... mungkin famili aku ni je kot alah ngan ssu sejat nih.. tapi kalu masak puding ke, benda lain ke, bule ok lak.. part nk wat bubur ngan susu sejat je perut meragam....
Sedapnye...aku suka pengat labu.Baru tau yg labu ni berangin...sebab selama ni aku tak pernah lak terkentut2 pas makan labu...kalo ubi kee...nangka ke...ade la... ha ha ha...
heheheh ko br tau yaa..tulaa aku pun xpernah jd gitu..even mkn nangka atau ubi. xtaulaa kalau aku xperasan kot heheheh
Post a Comment