:: Bumbu Mee Bandung Johor ::
Sejak busy ni mmg dapur rumah kurang berasap sgt..msk pun simple2 jaa..tu pun utk en.somi. buat jemput, kuih-muih, bubur ataupun sandwich. Cuti ni pun planning nk buat mee bandung psl teringat abah buat time sambut beday nurul & dik pi arituh. abg beli rencahnya kat tangkak..skang ni da ada instant semua keja jd senang. So arini saya plan nk buat bumbunya sendiri.
Sabtu pagi tuh sy n abg pi psr tani jln2 cr bahan-bahannya. So projek di dapur pun bermula..abg tukang ayak kacang dan tumbuk bahan kering. Sebenarnya secret of the resepi adalah udang kering, biskut marie dan kacang tanah yang diblend separa hancur. Bahan kering ni saya buat lebih boleh disimpan sbg rencah utk digunakan pada bila2 masa. Selebihnya sy juga gunakan air rebusan daging dan udang..bab sayur tuh bole letak ja laa apa yg patut. Lps da siap semua benda..tggl tumis ja segala mcm bwg dan cili paste..kemudian masukkan laa serbuk bahan kering dan air rebusan. Campak sana sini da siap....yang nk makannya 2 org jaa..tp rsnya dgn bahan yg ada maunya seminggu kitaorg bole pulun makan mee bandung ja ari2 heheh. Biasanya apabila nk mkn baru saya pecahkan telur dlm kuah yg telah diasingkan sedikit utk dimkn.
Mmg marvelouslaa..abg pun siap hirup kuahnya sampai licin..abg siap ckp lg mcm mana org bole terpk nk ltk biskut marie bg pekatkan kuah. Oklaa selamat menjamu selera
2 comments:
adehhh...sdpnye...lama xpekena mi bandung nie...tp kalo aku xlarat woo nk wat rencah sndiri sbb tang nk kopek kulit kcg tu la yg mendera mental dan tahap kesabaran aku...huhuhu...skangni pki yg dah siap je...tggl masuk periuk je...hehehe.... tp skangni kalo nk mkn, kena lwn ngan mi spagetti la nmpknye, mi kuning kena hold dulu :(...
hahah part kulit kacang tuh aku mmg serahkan semua keja tuh kat laki aku..kalo aku buat semua maunya 4-5 jam aku kat dapur tuh xsiap2 lg keja. Bila plak nk mknnya
Post a Comment