** Beautiful Life With U **

:: Getuk Ubi Kayu ::

Arituh mak ada bawakan saya ubi kayu, saya kurang minat makan ubi kayu ni..kalo kerepek ubi tu sukalaa. Hai pening gak nk buat apa dgn ubi tu selain goreng biasa. Teringat abg suka mkn 'getuk ubi' sblm ni xtau pun nama dia apa pggl cekodok ubi ja. 1st time saya buat, bahan2nya pun mudah & senang dicari. Mmg saya buat ni utk abg sorang ja psl nurul pun xminat mkn ni...so abg abiskan..jgn xabis hehhehehe. Tapi xpa..lps da gentel2 ubi ni bole disimpan dlm peti ais..kalo2 abg nk mkn tggl goreng ja. So abis 1 mggu keja sy utk buat minum ptg ;p. Jom kita check it out bahan-bahannya :

1. ubi kayu (direbus & dilenyek)
2. kelapa parut
3. sedikit gula & garam
4. Tepung gandum (utk menggoreng)

Cara-caranya:
-Semuanya disatukan bersama. Kalo aduan lembik bole campurkan sedikit tpg gandum kalo tidak bole juga ditambahkan lg kelapa parutnya ( bak kata abg lg byk kelapa parut lg sodap).
- Lps tu gentel2kannya jd bulat2 ( jgn terlalu bsr sgt cam sy buat terover plak..rs cam da comel ja..tp tu terpulanglaa. Kalo rs nak sekali ngap kenyang buat bsr.)
- Time nk gentel tuh..salutkan tgn dengan tpg atau sedikit air bg xmelekat.
- Lps tu bolela digoreng & makan panas2 ( Ada org xgoreng mkn camtu shj pun bole).

Ubi ni actually sy plan nk buat kerepek..bole simpan lama skit tp tmpt sagat yg mata halus xdala plak...mmg xda rezki sylaa nmpknya.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin