** Beautiful Life With U **

:: Mushroom Cream Soup ::

Sarapan pagi kalini..saya ubah selera ke western plak. Abg pun slalu order sup ni kalo pi mkn kat Restoran Big Plate. Sekali makan jaa harganya Rm 6.90. Mmg x puas..kalo diikutkan modal nak buatnya xdalaa besar sgt...bole dapat byk lg, danlaa tahan utk 2 hari. Saya blajo buat supni pun..psl dulu saya keja kat Restoran Te Amor (western & thai Restaurant)...tgk2laa chef kat situ buat camna. Sebelum2 ni pun kalo time cuti sem ka..saya ada gak kerja kat kantin kilang..amik pengalaman kata org.

Biasanya sup ni sesuai dimakan bersama garlic bread. Tapi disebabkan kedai2 biasa xda jual roti perancis tuh..saya pki ja roti gardenia tuh. Coletkan butter yg bercampur garlic then bakar. Hehehe...ikut jalaa kita yg buat dia ;). Dulu saya selalu gak beli sup dlm tin @ serbuk campbell tuh. Terfikir gk camnalaa buat dia...so ni di antara bahan2nya..mix2kan ja atas api kecil

-1 sudu Butter
-7 sudu Tpg gandum (larutkan dlm air)

-2 ulas Garlic

-250ml Susu segar

-1-2 kiub ayam

-Lada sulah

-1 tin Cendawan Butang-dicincang halus (Boleh gak nk gantikan dgn ayam & etc)

Hah tu jaa..n lg satu rsnya lbh sedap drp sup campbell..kalo x percaya trylaa ;)

4 comments:

Time musim sejuk, makan ni sedap wooo...-isyah.

Aku nak try buat jugak la, biasa makan yang campbell tu je :D

To: Isyah
Ha'ah mmg best di mkn semasa panas2 nak2 dlm musim sejuk. Aku yakin kat sana lg byk jenis sup kan syah. Sup apa yg famous kat aussie tuh

To: Zue
Try laa zue..no regret heheh. Bahan2nya pun mudah dicari..tpg gandum tuh larutkan dlm 500-600ml air.kemudian tapis kalo x nanti dia berketul2 bila kena panas.Kacau smpi pekat..kalo pekat sgt tmbh air lg.Garam xperlu psl pki kiub just adjustlaa rsnya ;). Selamat mencuba ..da cuba jgn lupa cita tau

selain sup cendawan, ayam, daging, ade gak macam - macam sup pelik2, mostly dari greek, itali dan inggeris gitu ...sup karot, sup brokoli, sup labu, sup beeroot, sup tomato, sup avocado...etc -isyah

Blog Widget by LinkWithin