:: Bakso ::
Nak masak apa yaa arini..gode2 barang kat dapur tu jumpa plak nasi empit segera adabi drp time raya thn lps lg tuh..huyoo lama betoi ni mmg kena abiskan stok ni..nk mkn nasi empit dgn kuah kacang @ lodeh x best lak.Hahh saya pun terfikir nk buat soto tp saya convertkannya kepada bakso. Perbezaan soto dan bakso ni cuma bakso di mkn bersama begedel kentang, bebola daging (dlm bhs jawanya "pentol") dan soon yg direbus dicampurkan dgn bihun. Soto ni cam biasalaa mkn dgn nasi empit dan soon goreng so saya mixkan kedua2nya. Lepas tuh persamaan kedua2nya best sgt kalo dimakan bersama sambal kicap..barulah pedas terngkat beb. Kalo x pedas xsyok plak saya mkn..mmg saya ni kuat pedas nasib baik abg pun bole layan gak pedas. Kekadang kita kat dapur tuh da mcm keja kat makmal buat test buat research.Kalo nak diikutkan org perempuan ni yg da kawin bkn ja jd isteri...profession kita da bertambah jd chef, jururawat,baby sitter,cikgu,cleaner, akauntan, menteri kewangan dan bajet hishh mcm2laa..itulaa kelebihan org perempuan.
Kuahnya resepi sendiri jaa..saya campurkan segala mcm rempah ratus..jintan manis, ketumbar,lada sulah,lada hitam,pelaga,bunga lawang, kayu manis, cengkih, serai,daun pandan dan buah pala. Bayangkanlaa mostly rempah ratus ada..kalo time tumis tuh baunya mmg harum semerbak..camni susah plak saya nk bg smpi 40 buah umah ehehheh. Huh mmg kenalaa mkn bakso panas2 ni di musim hujan ja kini kat kl dan shah alam...ari2 minggu ni nk pi mana2 pun rs malas plak..lagi2 hujan plak tuh..apalagi asyik rasa lapo jalaa..tido pun syok gak ni ;)
0 comments:
Post a Comment