:: Pari vs Sardine ::
Hari minggu datang lagi..mmg hari yg dinantikan psl sabtu,ahad abg xkeja..bole saya lepak ngan abg yg penting mkn tgh hari bersama di rumah. Abg mmg jenis yang tidak suka makan di kedai..mmg ssh nk ajak abg skali skala mkn di kedai..kena ada cara gak nk pujuk ;). Mungkin psl cara kehidupan keluarga abg..mertua saya mmg suka masak mcm2 jenis lauk pauk bila "lunch time"..ckp ja laa nk mkn apa mesti mertua saya rajin sesgt nk buat. Lagipun abg ckp kat kedai belum tentu bersih..mahal, da laa skit plak tuh. Lain plak ngan kuarga saya..kalo ada kelapangan..time cuti kaa mesti mak dgn abah belanja kitaorg mkn luar.Da terbiasa tapi sejak berkahwin dgn abg saya pun bertukarlaa jd rajin hehehe.
Hari ini abg cakap nak makan ikan pari stim. Abg pun pi psr, huyoo mmg mahalla ikan la ni..pari sekilo rm15 mgkn musim hujan harga ikan naik kot. Ikan pari ni abg ckp kena msk fresh2 xbole simpan dlm peti ais baru msk xbest katanya. yerla org da biasaa tgk dan tolong emaknya masak. Mula2 kahwin tuh abg ada uji saya juga nama2 ikan ni..saya setakat ikan yg biasa msk saya kenalla..mmg saya salute laa..semua jenis ikan abg kenai yerlaa org kaki pancing. Mmg besar2 ikan pari abg beli kalini..drp minggu lps abg nk srh saya buat pari stim tp yg tggl ada pari kecik jaa..so saya buat asam pedas ja..skang ni apalg lps gian laa abg da dpt ikan pari yg diidamkan. Saya kalo bab masak stim,kukus atau msk singgang ni kureng skit tapi boleh mkn laa...ada org kalo xsuka dia mmg xsentuh makanan tuh. Saya lbh suka bakar..psl dia garing tu yg syok tuh. Ikan pari kukus ni bestnya cicah dgn sambal asam. huh terliur plak ;P. Sambal asam ni pun saya blajo drp mertua saya...saya reti mkn ja semua sambal apa yg ada kat kedai tuh..psl mak saya xbapa suka sambal dan msk2 merah tuh. Tapi anak2nya hantu pedas plak..senang jaa nk bg mak mkn pedas ni..yg penting cili kering tuh blender smpi hanco bijinya..baru mak bole mkn.
Biasala time2 hujan ni asyik lapo ja..tgk roti gardenia tuh byk lg dan sardine pun ada saya terfikir nk buat sardine roll utk minum petang. Sardine roll ni saya blajo drp siwo normah saya time kecik2 dulu kalo x silap masa darjah 4. Time tuh siwo berniaga pasar malam kat ulu kinta,ipoh tuh. Jual sardine roll dgn air tebu..saja nk menambahkan pendapatan walaupun siwo esa saya polis.Tapi time dolu2 gaji gomen ni skit sgt..kalo nk dibandingkan dgn skang..hai bilaa saya nk dpt keja gomen ni. Cara buat sardine roll ni pun x ssh sgt. Yg penting roti perlu dikukus utk dilembutkan baru laa senang nk dirollkan. Abg pun sejak kahwin dgn saya baru blajo mkn sardine roll ni.Tulaa kahwin dgn org xsegeneri..mcm2 jenis masakan yg saya blajo dan mkn. Ada masakan yg sama lain plak panggilannya. Kalo kahwin dgn org jawa cam saya ni terkenai ngan 'nasi ambanglaa'.
Huh blog saya ni asyik cita psl makanan dan resepi jaa..mcm da jd blog resepi plak. Xpala saya berkongsi idea mana tau ada kawan2 yg tgh fikirkan nk msk apa utk hidangan kuarga....betoi x? Oklaa slamat menjamu selera.
0 comments:
Post a Comment