** Beautiful Life With U **

:: Almond London Biscuit ::

Harini saya buat biskut almond london..sj nak makan2..lgpun kena gak slalu buat biskut ni nanti lupa..kena slalu diasah juga ;). Kalo ikutkan abg..abg nk srh saya buat biskut tat nenas lg..tp rsnya baru arituh buat. Kalo time raya tuh..mmg biskut tat nenas dan almond londonlaa yg plg laku. Mmg leceh skit buat kuih ni psl byk step..kena bakar almond, buat doh, sumbatkan almond dan gentel doh btk bujur, bakar biskut, buat choc. double boiling, celupkan biskut dlm choc dan akhir skali taburkan almond nib serta sejukkan. Huh..mmg sakit-sakit badan terutama pinggang ni..psl saya srg ja buat ada laa dlm 6 jam baru siap dok tatap biskut tuh..bayangkanlaa org yg berjual ni. Mmg patutlaa harga biskut ni mahal..mgkn hanya org yg pernah buat ja tahu menilainya heheh.

Dalam resepi almond saya ni..saya xgunakan esen vanilla..tp saya gunakan almond flavor (skit ja xbole byk psl bau dia kuat sgt n kalo letak byk nanti bila dibakar bole pedih matani dibuatnya, ni terjadi akibat haba yg dihasilkan drp falvor tuh..lgpun nanti effect xbagus pd bau n rs biskut) . Kemudian ada sesetgh org gunakan nestum atau cornflakes yg dihancurkan utk mendapatkan rs rangup pd kuih. Tp saya just guna almond grounded psl saya nk bg originality almond pd biskut saya..barulaa pure almond :). Huh mmg besar gaklaa modal buat biskut ni. Ada beberapa cara nk bg biskut ni rangup rapuh gitu..xterlalu keras, kita bole gunakan tepung jagung, tepung beras atau emplex. Terpulang pd resepi yg digunakan..tp ada org hanya letak tepung gandum ja. Utk pemilihan butter..saya pasti ramai yg menggunakan jenama 'Buttercup'. Butter ni mmg pilihan saya kalo nk buat biskut atau kek..psl terasa lemaknya dan harganya xdalaa mahal sgt. Biasanya saya beli tin besar tuh..tp kalo nk buat biskut sy suka beli yg pek 250gm tuh. Nak tau apa perbezaannya walaupun jenis butter yg sama? Kalo tin besar kita bole simpan ditempat kering xperlu masuk peti ais..lain plak dgn yg pek kecik tuh. Ni kerana butter pek kecil tuh..bau lepa susunya menyerlah..harum kalo buat biskut huh baunya sedaplaa. Mgkn ingredient susunya lebih kot..heheh xcek plak saya..buat andaian ja nih. Kat sini saya nk berkongsi tip-tip utk buat biskut ni :

-Time nak gentel doh jgn terlalu tebal atau besar bentuknya..psl nanti bila dibakar ia akan kembang sedikit kerna adanya baking powder n telur.

- Utk pemilihan coklat, pastikan tidak memilih coklat masakan yg branded..cth van houten atau vochelle. Psl nanti coatingnya x cantik. Pilih coklat biasa2 ja.

- Bila nk buat double boiling, bole campurkan sedikit shortening, cocoa butter atau minyak jagung utk bg ianya berkilat, xlikat dan senang membeku. Kalo bole jgn letak butter..psl butter akan membuatkan coklat jd likat..pekat dan lmbt mengeras.

- Part nk coating tuh..terpulanglaa samaada nk buat style celup atau tuang pakai sudu.

- Pastikan tabur almond di atas biskut cpt2 sblm coklat mengeras. So kena buat step yg saya panggil 'celup & tabur..celup & tabur')

- Sejukkan biskut buat seketika seblm dicoating

- Terpulang pada kita nk buat bentuk apa..n nk tabur apa atas biskut tuh. Ada yg tabur choc. rice, choc. cip, white choc..etc.

- Bakar biskut jgn terlalu lama...agak2 warnanya..putih kekuningan (spt di dlm gambar), nanti jd keras n cepat lemau.

- Kacang almond bole dibakar @ goreng tanpa minyak. Tp bakar lbh recommended psl kalo goreng dia nanti hitam skit.

Rsnya tu ja kot..kalo nk tempah pun bole juga..saya ada buat biskut ni time raya..sempat lg tuh buat iklan hehhehe. Normally satu adunan..kita bole dapat dlm 140-150 biji biskut.

5 comments:

Nanti dekat2 nak raya kalu aku nak wat biskut raya leh le tanya ko apa2 tips, aku nie terus terang cakap la, memang tak reti bab2 biskut nie sebab aku dah bertahun2 tak makan biskut raya, apatah lagi nak buat. Laki aku pun sama. Tapi, mana la tahu kot tahun nie aku terpikir nak buat...sapa nak makan aku tak tau la tu :D

bole..bole xda hal..oo gitu citanya..aku ni pun lps kawin baru blajo buat tuh semua..da laki aku suka mkn lgpun adik ipar aku rajin buat time raya. malu aku kalo x reti. Mak aku xbapa suka biskut @ kek..sbb tu mak aku xpernah buat kalo nk beli ja. Padahal anak2 dia suka ;). Setakat kuih2 biasa tu retilaa..so da kawin dgn org suka mkn biskut ni..kenalaa blajo, nak2 laki aku xsuka yg beli2 punya.

zue nk tny...abis tuh time raya ko mkn2 berat jalaa yaa?mgkn ikut negeri kot..cam aku kat jhr kami tukar2 hidangan makanan n lauk pauk kat jiran2 atau sedara mara. tp kat belah utara tukar2 biskut raya. Tu yg melambak biskut raya kuarga mertua aku buat sendiri. pompuan kan slalu ikut laki..;)

6 jam??? perrrgh...
Selama ni x tau pun payah buat biskut ni ek...ongkosnya pun boleh tahan. Patut la die mahal.

Tu la aku x pernah jd pembuat kuih-kuih raya ni... Aku 'end user', aku hanya nilai kesedapannya je. -isyah.

tulaa syah..mana x sakit pinggang n berasap punggung dibuatnya heheheh. Ko tau x syah..aku ni buat kuih tp aku xbapa mkn sgt kuih yg aku buat..org lain ja tukang perabihkan.ntahlaa mgkn da penat sgt n puas menatapnya kot.

Blog Widget by LinkWithin