** Beautiful Life With U **

:: Resepi Ungkep ::

Harini terfikir nak buat daging masak ungkep..ni adalah masakan jawa. Saya pun krg pasti apa maksud 'ungkep' tuh..rsnya ungkep tuh 'terlangkup'( time nk msk tuh nanti ats api sederhana & ditutup dgn penutup kuali). Byk lg masakan jawa yg famous cthnya nasi ambeng (mkn dlm dulang) & pecal. Pecal yg syok kalo taruk kencur baru pure. Kalo time raya..ada 'lemper' kalo org utara pggl ketupat palas..disebabkan org selatan glamour dgn ketupat beras di pagi raya so lemper ni hidangan sampingan. Kalo ada org tua2 rajinlaa buat..jd org mudani kenalaa rajin blajo n menanya, kalo x resepi tradisi ni akan terkubur.

Okla..kat sini saya nk kongsi resepi asal ungkep turun temurun drp generasi jawa saya hahah poyo ja. Original warna aslinya adalaa perang kekuningan. Tapi biasalaa telah diedit..n saya suka warnanya hitam..letak kicap. Resepi ni byk guna bumbu(bahan-bahan) rempah ratus. Ianya xdalaa pedas sgt & sesuai utk seisi keluarga. Sebenarnya resepi ni sesuai utk msk ayam kampung..tp laa ni ssh nk cr aym kampung kat bandar.

Bahan-bahannya : (xda sukatan yg spesifik ikut pd byk mana hidangan)

-*halia (bhn yg bertanda '*' hendaklah dikisar @ ditumbuk)
-*kunyit
-*lengkuas
-*bwg merah & putih
-*ketumbar
-*jintan manis /jintan putih
-*lada hitam & lada putih (saya x letak cili boh @ cili padi bg mendptkan warna & kepedasan yg krg)
-serai
-bhn penumis (kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga)
-garam & gula
-air
-kicap & kicap pekat (optional)

Cara-caranya :
-Tumis bhn penumis. Kemudian masukkan bhn yg dikisar & serai sehingga naik bau.
-Masukkan daging @ ayam & gaul rata.
-Letakkan sedikit air, kecilkan api & tutup dgn penutup kuali sehingga agak kering
-Selepas itu, jika daging @ ayam masih belum empuk serta air sudah kering. Masukkan lg sedikit air serta masak sehingga daging @ ayam empuk
-Setelah kering & berkuah pekat, masukkan kicap & kicap pekat
-Last..masukkan sedikit garam & gula.
-Ok siap utk dihidangkan panas2.

Masakan ungkep ni saya tambah kentang di dalamnya bg nmpk byk skit memandangkan abg pun suka letak kentang byk2. Saya hidangkan ungkep ni dgn sayur kacang buncis telur. Abg suka saya buat stail camtuh. Psl abg kureng dgn sayur so nk bg dia suka mkn sayur buncis ni..saya letakkan sebiji telur & kacang ni saya potong bg halus2 (xdalaa terlalu halus sgt). Wah lepas tu ada pencuci mulut buah oren plak tuh..okla xsabo nk mkn ni ;).

2 comments:

ungkep ni daging msk kicap ke? -isyah

pd rupa mgkn sama tp rsnya a bit different. Actually aku edit resepi asal letak kicap. N then aku kalo buat msk kicap aku xletak rempah2 tuh just sos tiram n cili sos bg kuahnya pekat tu ja. Tapi aku xtaulaa ko buat stail camna lain org mgkn lain kot definasinya.

lg satu ungkep ni kena tutup pabila dimasak bg bumbunya jd kuah pekat gitu..tu kot beza ungkep n msk kicap biasa.

Blog Widget by LinkWithin