** Beautiful Life With U **

:: Kuih Pau ::

Ermm arini saya fikir nk buat kuih pau da lama saya x buat bole buat sarapan dan minum ptg abg. Ingatkan nk try buat kuih pau cam kat kedai tuh pakai tepung hong kong tapi mmg ssh nk cari tepung tuh kat kedai laa ni, psl tpg ni halus sgt teksturnya dan xtahan lama utk dibuat stok kat kat kedai. Tepung ni senang ada kutu beras tuh kalo simpan lama..tu yg jarang kedai amik tepung ni.Takpalaa terpaksalaa saya guna tepung pau blue key tuh ok gak cuma dia x jd gebulaa permukaan cuma cam licin/gebu skit jaa.Abg plak ckp dia xnk inti manis dia ckp buat daging ka..psl sblm ni saya buat inti kacang merah..abg ni mmg xsuka manis...kalo buat milo pun susunya skit ja..xbapa mkn coklat n aiskrim..tapi isterinya plak terbalik suka bangat coklat(Cardbury) n aiskrim(Mc'D).

Saya pi psr subang tmpt yg slalu abg beli ikan kat situ, mahal gak daging..saya amik daging yg xda lemak sekilo rm17. Pada yg nk mencuba bolelaa cuba..pau ni kena mkn panas baru sedap n lembut. kalo da sejuk kureng psl tuh kat kedai dia masukkan dlm tpmt kukus bambu n ketuhar jaa. Org nk beli baru kuarkan. So saya plak xkan nk buat gitu abis gak elektrik time nk mkn kukus jaa sat bg panas.

Resepi Pau (16-20 biji)

Intinya: Saya buat daging black pepper (rsnya semua org tau buat kot), kalo bole dicampurkan dgn kentang skit baru nmpk cam byk skit intinya kalo nk guna daging jaa byk lak kosnya.
Bole gak digantikan dengan inti kacang merah, jagung, coklat,kelapa, kari ayam & etc

Bahan-bahannya:

1. 500gm tpg pau (blue key/hong kong)
2. 1/2 sudu baking powder
3. 1/2 sudu garam
4. 2 sudu yis serbuk (mauripan)
5. 2 sudu shortening (lemak sayuran)
6. *air suam agak2
7. 1 sudu dough softener atau emplex (optional)
8. daun pisang secukupnya

Cara-caranya:

-Masukkan semua bahan kecuali yis. Gaulkan smpi sebati dan barula dimasukkan yis (yis tidak boleh terkena garam kerna pengaktifannya akan terbantut).
-Masukkan air suam (air suam digunakan utk mempercepatkan proses perkembangan doh n yis aktif). Gaul sehingga doh lembut dan kenyal.
-Jika doh sudah x melekat pd tgn tp doh nya still xbapa lembut. Tambahkan air lg. Jgn khuatir jika doh lembik uli dan uli smpi ianya x melekat pd tgn.
-Perapkan doh selama 1/2 - 1 jam sehingga doh naik 2-3x ganda (perap di kaw. tertutup)
-Selepas itu, tumbuk doh dan uli kembali utk buang anginnya. Bulatkan kecil2 dan masukkan inti.
-Biarkan seketika utk dia naik sedikit sblm dikukus.
-Susun 6 biji pau shj di dlm loyang kukusan biasa, ini kerna pau akan kembang apabila dikukus dan nanti ianya akan melekat antara satu sama yg lain.

Tips: Jgn letak unsur-unsur kekuningan pada adunan ni contohnya butter,minyak, telur atau ovalet ni kerna paunya nanti x cantik,x nmpk putih gebu serta warnanya akn kekuningan sbb itulaa saya gunakan shortening cam butter gak. Shortening lbh sesuai digunakan bkn shj pau tetapi gak pada donut dan roti bg menggantikan butter. ianya putih dan lembut pada adunan.

Read More......

:: Kenduri Kahwin ::


Pada 8 Mac yang lalu, saya dan family pi kenduri kahwin. Biasala bln Mac ni da nk dekat ngan cuti sekolah mmg musim org kahwin ni lps ni byk lg kondangan yg mak dpt..lama rsnya x mkn nasi minyak skali dpt mkn apalg lps gianlaa hehe. Pengantin-pengantin ni dua pupu saya yg plg rapatlaa..mak depa iaitu siwo ceplis (xtau nama sebenar..ni nama panggilan dlm jawo) sepupu dgn mak saya..Tahniah kak yong ucapkan dan Selamat Pengantin Baru drp kami semua. Seronok tgk siwo ceplis n siwo hashim panot anak 2 org..dua2 da kawin dpt org dekat2 segamat jaa..dgr kabo x lama lg nk dpt cucu psl ank yg lg srg tuh da nikah bln 12 thn lps. Tahniah lg skali.

Tak sangka hasrol & hafizree da besar korang skang..sorang jd tentera di taiping, sorang lg pegawai SPRM kat kuantan. lps ni nk pi kuantan bole akak tumpang kat umah hasrol yaa..da berkerjaya patutlaa kahwin muda. Teringat saya dulu time blajo kat MRSM terendak melaka, siwo hashim dok kat dlm kem terendak tuh, tentera gak. Dulu kalo time cuti sabtu ahad kalo bole outing saya slalu lepak umah siwolaa depan umahnya ada pantai (xtau pantai apa rsnya tg bidara kot). Kesian saya nk harapkan mak abah dtg melawat walaupun dekat kat kl tuh jarag skali..mgkn mak xnk saya jd manja sgt kot..xtaulaa.lps tuh mak pindah labuan lglaa xpernah sesapa jenguk saya :(. Skang pun siwo hashim da pencen dok jementah laa ni..dan sudah bekerja di Uitm Segamat sbg pegawai keselamatan. Actuallynya saya ada srg lg sedara, kira ni sepupu belah abah.. paman epong kat terendak tuh..gilir2laa saya dok umah depa time cuti.

Lastly kepada hasrol & hafizree smg korang jd suami yg bertanggungjawab dan jaga pasangan korang baik2 yaa (lupalaa nama pasangan korang heheh).

Read More......

:: Selamat Hari Jadi My Friend ::

Semlm smpi lmbt skit ke rumah drp segamat jln jam bkn disebabkan apa..tapi byk eksiden berlaku..org byk tukang tgk..tu yg jam..yg memburukkan keadaan sepanjang2 blk tuh hujan jaa..lps sampai umah kemas2 barang n sblm tido tuh tepat kul 12.00 am 10 March, sempat saya msg kat hanim kiranya nk jd org pertama wishlaa drp suami dia hehe ;).

"Selamat Hari Jadi My Best Friend Hanim" ..mmg setiap tahun saya x pernah lupa utk wish kat hang nim. Actually saya mmg kuat ingatannya kalo psl nombor ni ..mmg dlm family saya kalo x celebrate pun kitaorg mmg xlupalaa nk wish termasuklaa my abah..dia pun bole ingat beday anak2 dia. Keluarga mertua n adik ipaq saya nya beday pun saya ingat..abg sendiri pun x ingat hehee..xpa skang da ada saya utk ingatkan abg yaa.

Bersambung balik kpd tajuk cita..saya teringin sgt nk kembali berkumpul dgn budak2 umah time blajo kat kuantan dulu.Mmg best kenangan sama korang ni..ingat x trade mark kita kalo pi mkn mesti order jarang samalaa setiap org..lps tuh kita rotate bg semua dpt rs..smpi kat tuan punya order yg sedap2 cam ayam da abis..heheh.Time tuh kita semua happy jaa cam satu family..Tapi skang semua da ada kehidupan sendiri..mgkn busy dgn kerjaya memasing..dan da ada family utk diuruskan..so da jarang utk roger and out.

Tapi alhamdulillah skang saya msh lg rapat dan contact terutamanya dgn dilla selain tu dgn ct aslina, zue, nana,i-syah,june, noly, ima, ieda wahab & rina. Walaupun korang busy still bole layan aku gak kekadang yaaa..thanks my friend.

Untuk bebudak umah saya dulu..korang yg plg best, gonjeng dan selamba jaa..saya x pernah lupakan korang..dan saya juga masih ingat beday korang cuma terkadang lupa nk wish tp i still remember..tapi kalo salah tolong betoikan yaa

P-Pah-14 Feb ::Hanim-10 Mac :: Shah-21 Mac :: Husna-8 Aug :: Chah-6 Sept :: Acher-23 Sept :: I-syah-1 Nov :: Ayu- 12 Dec

Read More......

:: Bengkang Keledek ::

Harini nak balik segamat, selalunya kalo blk kg saya mmg slalu buat kuih utk family saya, adik2 saya yg suka. Memandangkan keledek (kuning) byk lg..arituh saya beli kat pasar mlm isnin xtau bapa kilo..tp murah jalaa rm 3.50. Setiap hari saya buat sarapan utk abg keledek goreng..nasib baik abg x komplen hehehe..still harini byk lg keledeknya..teringin plak saya blajo buat bengkang keledek. Ada orang pggl kuih ni kuih bakar, bingka atau bengkang..tp sama jaa semua tuh.

Resepi Bengkang Keledek

Bahan-bahannya:

1. 300 gm Keledek (direbus & dilenyekkan) * boleh digantikan juga dgn labu, jagung
2. 240 gm tepung gandum
3. 250 gm gula pasir/aising
4. 3 biji telur
5. 550 ml santan pekat
6. 1/2 sudu esen vanilla
7. sedikit pewarna kuning (optional-utk mencantikkan ja)
8. 1 sudu teh garam
9. 1 sudu minyak sapi/butter yg dicairkan/minyak msk

Cara-caranya:

-pukul telur dan gula smpi sebati (xperlu guna mixture dan jgn smpi kembang bkn nk buat kek)
-masukkan santan, garam, esen, minyak sapi dan keledek yg sudah dilenyek. Kacau rata.
-masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul lg sehingga sebati.
-Akhir skali masukkan pewarna kuning agak2 kekuningannya.
-Blender kesemua bahan td supaya teksturnya halus dan kuih akan jd smooth
-Loyang hendakla disapukan minyak dipermukaan dan sekelilingnya
-Semasa tuang adunan ke dalam loyang boleh juga hendak ditapis
-Bakar pada suhu 200-220 Celsius selama 1 jam. Bakar sehingga permukaan nmpk garing dan
coklat keemasan.

Tips: -Setelah masak sejukkan kuih utk seketika. Jgn cuba utk potong atau terbalikkan kuih itu kerana kuih yg masih panas masih lembut/lembik teksturnya..dia lebih kurang cam puding gaklaa. -Semasa dibakar kuih akan naik sedikit di tepinya (x ditengah) disebabkan oleh telur. Tetapi apabila telah sejuk ia akan kembali ke bentuk asalnya. So adunan jgn tuang terlalu penuh ke dlm loyang.

Ni diantara koleksi eksperimen saya di dapur..saya lebih suka buat kek drp biskut. Biskut ni leceh lmbt lak prosesnya. Dulu waktu sblm kawin x pernah saya blajo buat kek tapi sejak kawin ngan abg..mcm2 benda pelik yg dia minta hehehhe..kalo time nk dekat raya tuh mesti dia ckp " abg nk rasa kuih raya isteri abg buat xnk org lain". Yolaa tuh ada maksud tersirat ayat2 tuh...lu pikiq laa sendiri ;)

Read More......

:: Petua Kesihatan ::

Di sini saya nak berkongsi petua kesihatan pada anda semua..saya yakin pada masa kini org sanggup menghabiskan wang puluhan atau ratusan ringgit untuk kekal sihat dan cantik. Lebih2 lagi di dalam cara kehidupan masa kini serta persekitaran dan amalan yg tidak sihat mengundang pelbagai penyakit di dalam usia yang muda. Kajian juga menunjukkan manusia pada masa kini mengalami jangka hayat hidup yang pendek.Faktor-faktor yang mengundang kepada semua ini adalah gaya pemakanan, persekitaran yg kurang bersih, bahan kimia, merokok & etc.

Oleh kerna memikirkan ini semualaa saya juga mula mengamalkan petua tradisional cam org dolu2. Kalo ikutkan semua produk kesihatan yg ada kat Malaysia ni saya nk try bila tgk testimoni org. Tapi itu semua bergantung pada kesesuaian individu ada yang berkesan, ada yg x berkesan ada yg lmbt berkesan. Saya ubat xda pantang x kisah ubat tuh pahit kaa saya bole gagahkan diri utk telan.Tgk plak pd cara kita berdisiplin mengambil ubat2 tuh. Tapi yerlaa ubat2 masa kini mgkn xbp pure psl da campur dgn mcm2 jenis kimia, pewarna & etc. Mgkn x semualaa..tapi risau gak bila fikir2kan. Abg pun xbapa galakkan kalo ubat2 yg was2 msk dlm badan (internal) kalo external msh ok lg.

Lagipun kalo nk jimat apa salahnya kita try buat sendiri. Skang ni pun saya amalkan minum air kunyit+halia. Mungkin semua org pun tau kelebihan kunyit dan halia ni. Setiap kali saya buat saya ambil sebesar satu ibu jari halia n kunyit tanpa dikupas kulitnya hanya basuh dan terus blender dgn 1 liter air. Rebus smpi mendidih. Di galakkan minum suam2 untuk 1 cawan setiap hari. Xboleh minum byk sgt nanti sapa yg xtahan panas lak. 1 liter tuh tahan utk 4 hari so setiap kali nk minum saya hanya panaskan ja. Rasanya oklaa skit psl bkn kunyit semata2 cmpr ngan halia rs berangin pun ada. Nak dicampurkan dgn madu pun lbh baik.


Kalo waktu2 petang tuh saya suka minum chinese tea..teh cina ni pun byk jenis nya..tapi kalo nk minum jgn letak gula nanti kurang khasiatnya. Ada green tea, red tea, black tea, white tea, yellow tea. Teh ni ada agen antioksida mmg sesuai utk hindari kanser, kawal blood circle, kolestrol..yg ptg kena rajin minum kalo ikutkan sehari tuh 4x laa kena minum tapi saya minum sekali ja sehari tp gelas besarlaa..Harga teh cina ni pun ada mahal n murah..kalo yg ssh nk minum bole ambil yg ada aroma bunga cam teh cina aroma jasmine @ chrysanthemum kaa..Saya selalu beli teh cina ni kat kedai ubatan cina kat kg. melayu subang. Biasanya org kita ambil jenis Tikuanyin tea..kalo yg nk kurus biasa amalkan Oolong Tea. Tapi saya pilih teh yg plg pahit Jiaogulan Tea. Mmg pahitlaa smpi da abis minum pun msh terasa..tp lps tuh bila kita minum air masak dia akn dpt rs manisnya. Tapi kalo yg baru2 nk mencuba ambil yg biasa punya jaa satu saket 0.50 @ 0.60.Biasanya dijual dlm uncang atau serbuk (Kasar2 bila rendam panas nmpk satu2 daunnya). Yang bentuk cam pinggan pun ada kalo nk minum tggl kepakkan n rebus(ni mahallaa puluh2, ratus2 pun ada).

Lps tuh kalo waktuh mlm saya suka buat air limau nipis. Ni kalo blk kg saya amik free ja kat kebun mak saya besar2 lak buahnya x mcm kat kedai. Kalo nak tahan lama buahnya petik skali dgn tangkai n daunnya. Normally saya buat satu gelas dgn 2 biji limau bsr tuh n letak kulit skali pun bole tp rs pahit skitlaa..minum time suam2 kalo bole jgn taruk gulaa..kalo x biasa letak skit jalaa..Seperti biasalaa limau ni pun bole buang lemak utk sesapa yg nk kurus. Byk lg khasiatnya nak tulis mmg pjg plaklaa nanti.

Tapi ubat2 tradisional ni kesannya lambat skit tapi jika kita istiqamah buat n berterusan insya-Allah segala penyakit bole dihindari n dikawal. Tidak seperti ubat di kedai mgkn kesannya cepat tapi x berkekalan. Apa2pun renung2kanlaa apa yg terbaik utk kesihatan kita. Ada sapa2 yang nk kongsi petua lg ka?? :)

Read More......

:: Sinetron Indon ::

"Sayang..aku amat butuh kamu di sisi. Aku bukan ngacok benaran ni..Kapan sih kamu mau ngomong sama aku jgn bikin aku penasaran dong".

Haaha nilaa di antara ayat2 atau bahasa indon yg selalu atau bisa didengarin dlm sinetron indon. Errmm sejak kapan yaa saya mula minat cita kaya gini..nila kalo x bukan adik-adik sayalaa. Lagipun sejak da dok umah apa lagi rajin gak saya layan cita indon. Memula saya tgk sinetron "Hikmah" daripada musim 1-3. Selepas tuh cita "Liontin"," Anakku Bukan Anankku", " Isteri Untuk Suamiku" byk lagilaa tp nilaa di antara yang syok bangat. And the latest one lum abis lagi sinetron "Intan". Rasanya skang baru episod 183 lambat lg nk tggu cita ni abis smpi 249 episod rasanya kalo x salah laa.Sinetron Intan ni ditayangkan di Astro Prima 105 jam 11 mlm setiap Isnin - Jumaat. Ulangan setiap hari Isnin - Jumaat pkl 4 ptg. Tapi kalo saya xdpt tgk ada hal kaa ada insan yg baik hati tlg uploadkan kat youtube tuh.


Di antara pelakon indon yg best bangat lakonannya selain cun2

Skang ni kan Astro da buat saluran ttg sinetron indon saluran "Astro Aruna". Tetapi kekadang tuh ada gak kat Astro Prima @ Kirana. Kekadang tuh saya smpi berebut2 ngan abg nk ngelihat cita kitaorg. Hai cam bebudak lak rsnya tp skang abg berserah psl dia da tau isteri dia mmg hantu tgk cita indon dan semestinya hindustan gak.

Napa yaa saya suka tgk cita indon sejak dua menjak ni..mgkn da xda keja kot, atau maybe saya ni ada darah jawa kot tuh yg bole layan habis cita ni hahah. Tapi kata org bosan cita lmbt habis ni yerlaa cita indon ni x sah kalo x smpi beratus episod. Tapi bagi saya lain plak..saya suka layan psl kisah atau jln kehidupannya real. Maksudnya bila masalah da selesai timbul masalah lain plak. Cam kehidupan kita skang ni x akan lari drp masalahkan?So setiap hari ternanti2 apa akan berlaku bagaimana cara mslhnya di hadapi dan diselesaikan. Actually tgk perspektif org di dalam mengambil sesuatu yg positif di dlm sesebuah cita. Skang ni pun kekdg saya terbawa2 ckp indon dgn abg smpi abg bilang " sorrylaa abg x paham not interested" sabo jalaa asyik mengenakan saya jaa..

Kekdg kalo boring tuh adik saya nurul mesti ajak saya tgk kat cineleisure tuh apa cita hindustan yg menarik..yerlaa abg x layan cita2 hindustan ni nasib baik ada nurul heheh. Harituh baru tgk cita "Rab ne bana di jodi" Ni yg terbaru filem "Billu Barber" bila nk tgk yaa?Kalo cita hindustan ni kalo saya nk tgk kena tau pelakonnya sapa kalo pelakon dolu2 atau pelakon baru sgt saya xmaulaa..kalo ada SRK atau Ajay Devgan kaa oklaa gak kan. :)

Read More......

:: Subway Restaurant ::

Hari ni saya belanja abang ngan nurul makan kat subway, 1 Utama. 1st time pi sini, dulu waktu keja kat hewlett packet, slalu tgk brendan mkn sodap jaa..Alkisahnya restoran ni bukan saja kita bole pilih ikut menu mealnya tapi boleh custom made drp segi filling, sauce, roti dan vegie nya. Tu yg syok tuh bole pilih apa yg kita suka..saya pun apa lg kalo sauce n vegie tuh suruh dia bubuh segala mcm yg ada dlm roti saya..org xda pantang katakan. Rotinya saya pilih jenis 'parmesan oregano' dan fillingnya mostly saya letak turkey. Nak di jadikan cita xtau plak rotinya tuh kita bole minta separuhja, saya amik yg 12 inci mak ai mmg x abis konyang betoi...mmg pjg siap bawak balik lg. Abg pun x abis mkn gak. Kesian abg, tgk cam abg x berminat mkn kat kedai tuh psl yerlaa terlalu byk vegie..abg x amik pun just letak cheese n chicken roasted ja.Nak pilih menu selain drp burger tuh xda. Disebabkan oleh isterinya teringin nk rs mkn kat situ diikutkan laa juga..xpa ya abg nanti kita pi restoran new york atau garden restaurant ka.

Bagi sesapa yang inginkan kelainan selain daripada mkn kat Mc D ja, restoran ni boleh menukar selera anda psl rotinya stail pjg cam hotdog tuh. Nak lagi best boleh gak try makan di restoran Carls Jr atau Wendy's. Harga boleh tahanla kalo sorang mkn burger (12 inci) n air ja around rm 20. Saya bagi rating 4.5 bintang drp 5 bintang.

Read More......
Blog Widget by LinkWithin