** Beautiful Life With U **

Tag Zue - Award Best Buddies 2009

Harini saya berada di penang, pg ni hujan drp mlm semlm..mgkn utara skang ni dilanda hujan kot. On the way ikut highway ke utara pun hujan jaa..kat perlis pun hujan aje ka zue?. Pagi ni tgh sejuk2 ni sodap tido..keja pun semua da setel..so saya layan internet drp brodband celcom abg. Kat BM ni dpt strong signal HSDPA..kalo kat segamat arituh slow jaa hanya dpt gprs..mgkn pedalaman sgt kot..kat BM ni da dekat bdr. Ok zue kita jawab tag n terima award drp hang TQ so much..u also my best buddies ;)

1) Sile copy award ini di blog anda: Wokeh..done

2) Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini

- satu tmpt blajo di UTMP tp major kami lain2 kerusi ja sama..la ni pun dia msh student lg di UUM
- zue ada persamaan dgn saya iaitu bercinta(di tmpt yg sama) n kawin dgn x-student UTMP gak
- satu umah sewa dgn Yus, Nana, Za, Zana, Imah & Rosiah..tp xpernah rsnya saya lepak umah diaorg...tp kali ni hampir setiap hari saya berkunjung ke terataknya (bloggerslaa)
- time blajo kenal gitu2 ja xpernah bersembang pun rsnya..tp skang akrab di dunia cyber
- zue ni kecik molek ja orgnya..putih2 cam cina..mata sepet mmg sedondon dgn hubbynya hehhe
- ibu kepada seorg baby girl yg comel si Naurah

3)Nyatakan 9 fakta tentang diri anda sendiri:

- suka main internet
- suka jln2 cari makan..kalo mood ok rajinla memsknya heheh
- suka main game (baik kat pc, ps2 atau hp)
- suka melancong..tp aktiviti ni jarang berlaku hehhe setakat travel utara ke penang ja laa
- suka tgk tv..terutamanya hindustanlaa...kemudian komedi,sinetron..kartun pun kekdg layan gak
- xminat membaca sgt..time sekolah dulu, org baca novel yg tebal seminggu bole habis saya plk sebln lum tentu lg....la ni surat kabo pun jarang baca harap org cita kat kita jalaa..tp saya pendengar yg baik kuikuikui
- suka touch up2 gambo atau reka sesuatu menggunakan graphic software kalo x, xkan saya minat dok amik Multimedia dulu.
- suka bekerja menggunakan komputer..camnalaa bole jd guru ni (tp saya xbapa suka programming)
- sedang berusaha memperbaiki diri n kehidupan di dunia mahupun di akhirat..insya-Allah


4)Pilih 10 penerima award seterusnye ... hehehe tag ni terbuka..kepada sesapa jua

Read More......

:: Ahlan Wahsalan Ya Ramadhan ::

Alhamdulillah..pd thn ni saya masih lg berkesempatan menyambut bulan Ramadhan yg bakal tiba. Semoga pd tahun ni dpt dilebihkan lg amalan yg mulia serta diberkati & dimurahkan rezeki. Saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan pd rakan2 blog/ siber & memohon kemaafan atas salah silap secara sengaja atau tidak sengaja (eh cam da raya plak..sabo puasa dulu ;p). Dan Selamat cuti pertengahan sekolah selama seminggu pd semua murid2 dan guru2. Pada murid thn 6 jgn dok main ja psl 9/9/09 da start UPSR. Selamat bercuti..(saya lum ada plan nk buat pa cuti ni). Akhir skali..Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 52..semoga negara kita still aman & makmur..serta dilindungi Tuhan..Amin. 'Rakyat didahulukan , Pencapaian diutamakan'.  

(Sumber gambar drp http://ibnusyah.blogspot.com)

Read More......

:: Sambutan Kemerdekaan SKSB ::

Harini saya ada Sambutan Kemerdekaan & Jamuan Persaraan Pn Minah.Tema guru2 pd sambutan ni ialah kena pakai baju batik sekolah warna ungu..disebabkan saya xda..just pki ja baju apa2 asalkan warna ungu iaitu warna logo sekolah ni. Mmg byk aktiviti..letih laa gak..bwh ni ada video menggambarkan suasana di sekolah..mmg gamat dgn kehadiran murid sesi petang n pagi yg hampir 3000 lbh tuh. Mmg payah skit nk dikawal..apa2pun we all have fun..tul tak to my best friend Hera n Ayu. Asyik dok tersengih n ketawa jaa..mentang2 esok da start cuti sekolah heheh jgn lupa puasa tau ;p

video

Read More......

:: Kenal Siapa Ni ? ::

Arini slps berpulun2 kerja..rehatkan kepala dengan membaca majalah mingguan wanita. Actuallynya majalah ni nurul yang rajin membelinya..saya just tukang baca. Saya mmg jarang membeli majalah2 ni..tp isinya mmg bagus gak..psl byk info psl wanita,  keluarga & kesihatan. Semasa saya membaca ruangan 'luahan cinta' tup2 tertgk satu gamboni. Tgk gambo dlm ruangan tuh cam kenal ja..laa rupanya member utmp. Cek alamat..tgk kiriman drp kota damansara..tgk muka isteri dia pun cam pernah lihat sebelum ni. Mmg confirmlaa org tu nazim. Hahaha..nmpknya saya da taulaa kisah cinta member kita srg ni ahakkss. Jgn mara yaa nazim...keratan ni diletakkan di dlm blog ni (rsnya hang pun xtau kewujudan blog ni ;p). Kalo korang semua nak baca belilah majalah mingguan wanita keluaran 14-20 ogos yg muka depannya ada gambar perkahwinan Noniswara.

Read More......

:: Broadband ::

Harini apa yg ditunggu2 dan dinanti2kan oleh abg tercapai. Celcom broadband..yahooo lps ni kalo pi mana2 bole berinternet even blk kg Segamat atau Penang..as long line Celcom ada. Tapi yg x bestnya...abg nk matikan talian streamyx kat umah..Abg xyah potong yaa bang..kalo abg bw broadband tuh..saya nk internet camna kat umah huhuhu.

Read More......

:: Carl's Junior Restaurant ::

Semlm..adikku demam kesian. Nak dijadikan cita saya belanja dia mkn psl dia xlalu mkn benda lain xleh nk telan nasi..so saya bawa dia kat satu restoran main course nya Charbroiled Burger iaitu Carl's Junior. Charbroiled yang bermaksud process of grilling over a charchoal fire and grilling meat until the edges are charred or charred grill marks are visible. Restoran ni diperkenalkan oleh adik saya dik Pi sewaktu dia bekerja di One Utama. Apa yang menariknya kedai ni of course laa beef burgernya..da laa burgernya mmg besar, dagingnya yg tebal..and rotinya too soft. Lps tu plak, french friesnya originally cutting(btknya x sama) n kulitnya xdibuang semua. Mmg kekenyangan sgt so dtg situ just pilih set small size ja. Small sizenya dlm erti kata lain utk beverage n french fries, burgernya still besar. Small size dia spt regular size kat mc D atau kfc tuh. Bayangkanlaa utk size regular n big. Bab minuman kalo habis bole tambah lg..kira layan diri just pergi ke bhg yg disediakan. Selain tu, kita bole gak nk tmbh salad, bawang & Jalapeno pepper di dlm burger kita. Saya nasihatkan sesapa yg nak mkn burger ni sediakan atau amik byk2 tisu skit..mmg akan messy. Yerlaa da la burgernya besar, bahan2 dlm tu gak penuh dgn saucenya lg..lps tu rotinya yg lembut asyik terlari sana sini heheheh. Selain tu, terdapat gak menu lain drp chicken, salad, desert cam kek & mcm2 lg. Tapi saya xpernah order pun menu2 lain tu semua..mmg xkan abis pun kalo di tambah.


Nak cita psl menu yg saya order..saya pilih Single Chili Cheese Burger & adik saya pilih Double Western Bacon Cheeseburger. Ada bermcm2 jenis burger yang menggunakan western ingredient jalapeno, bacon, guacamole, american/swiss cheese, portobello mushroom, dill pickles & mcm2 lg. Huh mmg rambang mata..rs nk try semuanya. Saya kalo pi sana..mmg lama dok pk nk pilih menu yg mana satu..drp segi harga mmg mahal skit drp burger2 lain yg pernah saya mkn. Ada yg satu set tuh pun mencecah RM25. Tapi utk layan tekak ni sekali sekala oklaa..xbolelaa nk ikutkan slalu yaa x?

Cita psl mkn..mood malas msk msh melanda dek ke'busya'an yg melampau hingga terbawa2 plak. Mmg bln ni saya byk mkn sedap..da laa kat sekolah ada jamuan itu laa inilaa. Esok ada sambutan Kemerdekaan pun guru2 dpt mkn free lg heheheh.

Read More......

:: EDUWEB TV ::

Arini kat sekolah ada taklimat ttg Edu Web TV ni..smpi kul 3 lbh baru abis. Da ptg2 ni tau2laa mata ni da start ngantuk dan menguap. Taklimat ni dikelolakan oleh seorg pensyarah x ingat nama dia..skang ni KPM tgh giat srh guru2 disekolah mengajar menggunakan bahan2 dalam EduWeb tu. Ni pun 1st time saya xplore bendala ni..pendapat saya ok gak..psl dia portal education berasaskan video. Rs2nya ni satu pendekatan & kaedah baru..yg bole menarik minat pelajar. Agaknya depa ni pun meluat da dok dgr guru pok pek pok pek kat depan tuh. Saya rs kalo srh pi lab komp. mesti laju ja depa ni. Sukalaa tgk2 benda2 cam gini... Tapi bila nak jlnkan tu xtau laa plak...insya-Allah pd sesapa yg nk srh anak depa blajo guna Edu Web ni pun bole..sila layari http://www.eduwebtv.com

Read More......

:: Tahniah Buat Shahizam ::

Daripada hari sabtu omaq da call tny kami nk pi x kenduri Shahizam. Masya-Allh kami mmg terlupa kenduri dia bila..nasib baik omaq call. So hari Ahad kami pi convoi 3 keta; kami, wea & omaq sefamily. Dalaa semlm hujan lebat betul..dgn petir siap ada banjir skit (keta msh bole lps lg). Xpala kami redah ja lgpun da separuh jln..xkan xjadi kot. Terpk gak kami camna laa kenduri dia buat dlm hujan lebat bak taufan ni hehhehe. Abg jd mando..psl kami tau area Bkt Tinggi klang tuh. Huh mmg byk cabaran kami pi kenduri kawin hang ijam. Siap kami terbayang..ni kenduri bkn buat kat dewan sure nasi kami mkn bersupkan hujan hahhaha. Jgn marah yaa ijam. Kami bertolak dlm kul 1 lbh lps tuh jln pun jam nk dekat smpi dlm 3 lbh. Mula2 tu kami da smpi pandamaran jaya tuh tercari2 gak umah ijam ni. Last2 nmpk satu khemah tp da xda apa2..kerusi, meja, makanan n org semua xda. Aikkss depa da bungkus awalkaa psl hujan..punyala kami nk tergelak time tuh..last2 round punya round jumpa gak. Kali ni betullaa confirm kenduri dia. Tp org pun da x ramai..pengantin pun da tukaq baju lain. Nasib baik sesampai ja umah dia hujan pun da reda skit. Huh akhirnya smpi gak, punyalaa lapo..yerlaa da laa hujan...da pkl 3 lbh x lunch lg. Omaq siap berseleroh ckp nk bantai mkn..sabo jalaa kuat mkn betoi omaq ni tp badan cenggitu gak. Kenduri Ijam ni pki catering..tp makanan dia boleh tahan sedap..nk tambah segan psl abg, omaq & khadijah xda pun tambah hehehe. Rupanya dlm diam2 depa nk tmbh sebenarnya psl apa..lps da blk baru terbongkar segalanya. Kat kenduri tuh kami jumpa muz gak. Sembang punya sembang nk dekat kul 5 gak baru kami beransur. Time tuh siap Ijam tny sesapa nk karaoke huhhu..xpalaa sat gi hujan turun blk. Sblm blk sesi gambar-bergambar tp saya sempat snap satu gambo ni ja..yg lain gambo2 kami ada kat photographer Ijam yg smpi 2 org tuh.

Akhir skali tahniah daripada kami..Selamat Pengantin Baru moga kekal ke anak cucu. Dapat org muar kan..nanti kalo raya singgahlaa ke Segamat ;).

Read More......

:: Time 2 Shopping ::

Huhu..lama betul tggu gaji masuk..mana xnya 2 bln keja baru dpt gaji sekali gus. Bkn apa saya da gian nk bershopping byk betul plan n shortlisted apa yg nk dibeli. Da lama x melakukan aktiviti lps tension ni ahakss. Bershopping ni pun psl da jd cikgu ni byk keperluan yg xda cthnya beg nak letak buku2 n fail2 serta kasut bertumit. Saya ni xsuka pakai kasut bertumit..arituh da kena sound so beli gak laa..bole laa buat raya skali. Yang saya peliknya ..da lama saya pki hp w710 tup2 ja baru2 ni rosak. Macam tau2 ja tuannya nak dpt gaji gitu. Sayang rsnya hp tu psl saya mmg suka hp stail lipat..xpalaa nk buat camna jangka hayatnya da abis. Dalam byk2 hp saya suka jenama sony ericsson psl sound, kamera , design n performance dia cun. Cuma dia ni xda OS cam nokia. Lagipun kalo trade in value dia kurang skit drp nokia.

Handbag saya pun turut putus talinya..yerlaa bkn jenama brandednya. Xpernah pun beli yg brandednya..actuallynya semua brg ni ikut ats kita camna pki..kalo pki xganas tahanlaa lama skit. Selain tu, saya pun menambah koleksi baju kurung saya..xda maknanya saya nk jahit baju sendiri semuanya ready made jaa, brooch & mcm2 lg. Saya ni da terbawa2 pengaruh guru yg kejanya asyik melaram hahahah. Kat sekolah pun ada gak guru2 yg jual baju2 & tudung..tp saya xbeli rs cam mahal ja. Baik beli kat luar ada yg murah skit kalo dicari.  Lagipun xreti saya membeli barang2 cenggini nak berhutang2 ni.

Huh nilaa bln dimana saya bershopping sakan..xpernah saya membeli belah beli sekali gus semuanya. Ni mmg lps gian ni hahahha.

Read More......

D' Muara Ikan Bakar, Northport

Dari awal bln lg, gaji masuk saya da plan nk belanja family saya mkn kat satu tempat makan ikan bakar yg popular kat Selangor ni. Kami x pernah pi sana, ni baru 1st time..saya n abg ada gak tny member2 katna tmpt tuh sambil2 tu kami cari2 kat googlemap. Tempat mkn ni terletak dekat ngan Tanjung Harapan, Bandar Sulaiman dan Northport Klang. Jauh gak drp umah saya nk pi..kami ikut highway adalaa dlm 4-5 tol gak kena byr. Kawasan ni cam lenggang yerlaa dikelilingi ngan kilang, jeti n kapal kargo. Sesampai ja kami ke kawasan tuh..mak ai mmg ramainya org, keta berduyun2 terbaris tepi jalan. Agak jauh gaklaa keta kami parking harap2laa tempat mkn ada lg. Restoran ni mmg betul2 tepi tanjung n atas air..so nmpklaa permandangan pantai. Tapi pd mlm tu agak panas psl xda angin bertiup.

Mula2 kami msk tuh..kena pilih seafood apa yg nk dimkn..mmg byk pilihan, fresh2 gitu drp laut. Abg bg saya pilihan nak ikan kerapu atau siakap. Kami pilih siakap..psl abg ckp lg sedap ikan ni. Kami pilih menu msk 3 rasa. Lps tuh sotong goreng tepung, kailan msk tiram, pari bakar & tomyam ayam. Huishh cam byk jaa bole abis kaa ni hehhe. Lps selesai timbang n pilih jenis masakan, kami pun pi cr tmpt kat bhg tepi supaya dpt menikmati pemandangan skali. Tapi xda yg kosong..ni kalo pi mkn waktu dlm kul 7 mesti bole tgk sunset huhuhu. Servicenya ok..makanan smpi dulu drp air, pelayannya da mcm kat hotel siap pki kot n ada name tag. Setiap kali abis mkn mereka akan tukar alas meja..rajin betullaa mereka ni membasuhnya.

Nampak sedap kan..rs belum tentu sedap lg ;p

So now, smpilaa aktiviti memakan. So far, saya a little bit terkilan laa..psl masakan dia kurang menyengat..x spt yg saya expect. Mgkn sblm ni saya pernah mkn masakan yg lg sedap drp ni kat tanjung lumpur, kuantan. Pari bakar dia xbapa garing psl dia bakar dlm daun pisang..ikan siakap dia kuahnya kurang pekat n sotong goreng tu dipotong besar2 rs liat skit. Walaupun gitu lapo punya psl abis gaklaa. Cuma rs cam xberbaloi ja. Tapi yg herannya..org punyala ramai, tmpt ni pun mmg glamor pernah didatangi oleh program 'jalan-jalan cari makan'. Mgkn kat kl ni xda tmpt mkn cam ni kot..atau tekak saya yg rs lain heheheh.

Xpalaa saya rs ni laa 1st time n kali terakhir sy mkn kat cn. Actuallynya kat kaw. tuh byk lg restoran ikan  bakar yg lain..tp ni yg plg ramai dikunjungi org. Mgkn restoran dia yg cantik n strategik kot. So far harga utk 5 lauk, nasi n air semua dlm RM 70. Kira standard laa..blk ja umah siap membebel2 kat abg kalo tau xmkn kat situ pun xpa..pi restoran lain. Abg ckp xpalaa ni da tau kita xpi lg laa cr kedai lain plak..hehehhehe tu yg nk dgr tu.

Read More......

:: Ke'Busy'an Melanda ::

Alhamdulillah Ujian Topikal 2 utk thn 4 & 5 sudah selesai begitu gak dengan percubaan UPSR 3. Berdebar2 hati saya nak menanda kertas2 jawapan utk objektif & subjektif terutama subjek Sains thn 4. Yerla kalo depa dpt jawab rs lega hati ni psl segala keringat n kelas klinikal yg dibuat berjaya. Kertas jawapan objektif laju ja saya menandanya tp bila kena tang subjektif rs cam give up, rs xnk tanda pun ada. Macam2 jawapan yang keluar..huisshh mmg sedihlaa..ada yg tulis jawapan yg xda kena mengena ngan soalan n ada gak yg salin blk soalan. Dala masa utk menjawab ujian Sains ialah 1 jam 15 minit..tp depa ni semua setgh jam da siap..lps tuh bole lg main..yerla bebudakkan. Kekdg tuh jawapannya xbapa lengkap..nk bg zero cam kesian plak..dalaa markah mmg kurang. Nak xnak saya bg gak markah kesian kat depa ni. Hai..hai baca jawapan mereka ni kekdg nk tergelak pun ada nk marah pun ada psl da berkali2 dok bincang dlm kelas. Saya plak yg jd serabut jadinya baca jawapan2 mereka ni. Huh mmg usah digambarkanlaa perasaan sedih rs saya xberjaya membimbing mereka. Xpa kena tgktkan lg usaha n nawaitu alaAllah. Minggu depan da kena submit markah2 ni ke Guru Kelas & SU Peperiksaan. Mmg kalut skit bln ni rs xcukup tgn..rs cam nk kerat badan ni..bole buat 2-3 kerja serentak.

Minggu depan gak..da start dengan sambutan Bulan Patriotik sempena Hari Kemerdekaan yang bakal tiba x lama lg. Kami sambut awal psl xlama lg cuti sekolah. Disebabkan saya guru pengajian Sivik & Kewarganegaraan Malaysia automatik saya terlibat menjadi ahli jawatankuasa Induk untuk sambutan tersebut. Skang ni pun byk diadakan meeting sana sini. Kalo ikutkan saya ni xbapa suka sgt attend meeting hehhe..maklumlaa UPSR 9/9/09 nanti so mcm2 aktiviti dibuat utk pelajar2 thn 6 ni..bengkel, ceramah, solat hajat..lps tuh membuat pemantauan penilaian bg setiap subjek yang menunjukkan peningkatan n capai target yg disasarkan..kalo x mmg kena hentamlaa ngan Guru Besar n Penolong Kanan.

Tak lama lg gak, bulan puasa akan tiba..so drp sekarang kami da mula rancang aktiviti..buat solat terawaih n berbuka puasa disekolah. Nasib baik bulan Sains baru abis..tggl nak beli hadiah n umumkan kat perhimpunan pagi bg setiap aktiviti yg kami jalankan setiap aras. Memang saya sokong laa setiap guru2 ni patut ada pembantu guru..kalo xsilap saya ada jawatan ni dulu. Kerja dia lbh pd buat paper work guru n waktu kerja 8 jam laa. Tapi xtaulaa skang ni ada lg kaa x. Kekdg tuh saya rs waktu 1 jam mengajo subjek dlm kelas mmg x cukup tu belum campur time nk redakan budak2 ni bising. Lps tuh segala2 mcm aktiviti ni mmg xcukup nk dibuat dlm waktu di sekolah tu yg kena bw blk keja ke rumah xpun stay back. Hahah ni baru keja & masalah kat sekolah..kat rumah belum  lg...toksah cakaplaa..lg da tonggang terbalik hehhee     

Read More......

:: Letupan ::

Malam semalam sedang saya asyik membuat soalan sains di komputer dan abg pula sedang kusyuk menonton tv. Satu bunyi yang kuat "berdentum" mematikan suasana malam yang sunyi. Memula tu terkejut saya sambil merungut sapalaa yang memalam ni main mercun..kuat plak tuh x pekak ka telinga depa time letupkan tuh. Tetiba dengar bunyi lagi..memang menganggu keharmonian kejirananlaa. Terfikir plak saya ada festival apa plak depa ni main mercun..yang peliknya bunyi tuh kuat sampi bergegar rumah kami. Komputer yang tengah saya guna pun turut begegar..tingkap semua. Hai ni da mcm gempa bumi..depa ni main mercun atau bom. Korang bayangkan ibarat bunyinya da macam org pecah tanah guna bom kat kawasan batu kapur ja. Suruh abg tgk kat luar..nmpk tak org main mercunnya kat kawasan mana. Abg jenguk kot tingkap xnmpk plak bunga api..tetiba kat luar rumah org da bising ckp ada kebakaran. Kitaorg apalagi kalut gaklaa kuar umah.

Rupanya satu kebakaran dengan api yang menjulang tinggi ke udara. Rasa cam dekat jaa kejadian tuh..walaupun tmpt berlakunya adalah di Kg Melayu Subang. Dengar lg bunyi dentuman yang mengeluarkan api..da mcm dlm filem pun ada. Suruh abg tangkap gambo api yang tgh menjulang tinggi tu, gambonya waktu mlm kurang jelas plak. Ramai betul org kuar rumah smpi taman sebelah pun ingin melihat apakah yg berlaku sehingga gegaran berlaku di tempat mereka. Orang ckp tu kebakaran kilang gas..patutlaa meletup2. Tengok apinya da macam nk merebak ke arah penempatan kami. Nasib baik kebakaran ni bkn berlaku di tgh hari kalo x mmg lg teruklaa merebaknya. Dala dekat ngan kasawan hutan. Yang abg da siap bgtau to get ready nk amik barang2 berharga bawa kuar. Kalo ikutkan jarak tmpt kejadian ngan umah kami dlm 2km..tp mcm dekat jaa psl api membara besar. Tak boleh nak digambarkan penduduk2 di sekitar kg subang tu camna..lglaa depa panik dan merasai kesan letupan itu.

Nasib baik gak pihak bomba dan polis datang awal untuk meredakan kebakaran tuh. Alhamdulillah, dengarnya xda plak ada kehilangan nyawa atau kecederaan orang awam. Tadi pi sekolah ingatkan berita ni da masuk paper..baru ingat nak baca cita selanjutnya. Tapi belum kuar lg..mgkn malam ni masuk bita kot. Try baca kat internet..saya dpt drp satu sumber ni mengatakan tu kilang yang dijalankan secara haram. Nilaa akibatnya berlaku jika kilang2 yang menghasilkan benda bahaya ni berada di persekitaran penempatan penduduk.

(sumber gambar daripada : http://mmyazan.blogspot.com/)

Read More......

:: Seafood ::

Weekend ni, kami beralih arah makan ala-ala seafood. Abg ckp da muak plak asyik mkn ayam & daging. So kalini abg pi pasar beli lala & ketam. Tapi ketam kalini abg beli bkn ketam bunga seperti biasa warna biru ungu tu tapi ketam kecik skit warna merah. Takpalaa janji ketam tp seriuosly rs dia kureng skit drp ketam bunga. Lala plak abg beli masih hidup lg geli gak memula tuh..abg ckp beli yg hidup2 tandanya fresh lg heheh. Kalini resepi yang saya masak ala-ala chinese cooking. Saja tukar selera..sblm ni kalo nk mkn2 camni dulu company saya slalu bawa mkn kat restoran seafood cina yang halal tuh..kat Lala Chong Subang Airport. Restoran ni mmg famous dikalangan org cina psl saya keja 2 company yang berbeza, kalo time nak belanja makan sure kat situ. Makanan dia mmg sedap & harga berpatutan. La ni xpernah pi pun..kalo nk pi sendiri xdelaa tupun makan ramai2 under company ja.

Sblm memasak..biasalaa makanan seafood ni kena basuh betul2 utk hilangkan bau & lumpurnya. Kat sini saya nak bg tip..kalo cam nk basuh kerang, lala atau apa ja just bubuh garam, cuka & kapur. Cuka tu normally nak buang bau (ada org letak asam keping/jawa & limau nipis), kapur & garam ni plak untuk hilangkan lumpur. Trylaa cuba pasti nanti nmpk lumpur dan kotorannya terapung atas air dan cthnya kulit kerang akan bersih.


Lala ni saya masak bersama kucai & tauge. Ada orang suka rebus. Saya campur sayur psl xda msk resepi sayur. Biasala kalo dlm masakan cina byk lebihkan bwg putih & halia. Mmg bau2an yg xdiingini xterasa pun. Kemudian ketam saya masak bercili..kalo ikutkan resepi cinanya ada letak sebiji telur. Tapi saya xsuka & saya memandai tambahkan serai didalamnya. Olah laa resepi ni ikut selera memasing. Saya xbapa suka ikut resepi bulat2..biarlah tambah atau tolak kalo xsedap pun kita tau mana silapnya. Kalo rs tersedap pun kita tau apa penambah rsnya..heheh gitulaa citanya. Ketam ni pun kalo nak masak style black pepper atau sweet & sour pun ok. Tapi masak2 gini xdalaa kuahnya sangat..yg penting rs masin, manis & masam ada.

Read More......
Blog Widget by LinkWithin