:: Masak-masak Di Hujung Minggu ::
Selalunya aktiviti memasak ni giat di hujung minggulaa..kalini permintaan abg nk mkn cendawan goreng. So saya buat campuran tepungnya dgn black pepper. Teringat dulu time kat Skudai, kalo saya & abg mkn kat kedai pak ali mesti xlepaskan peluang mkn cendawan goreng dia. Kedai tu pun murah gak harganya..hai da lama benor rasanya meninggalkan johor ni. Bilala lg saya dpt bertapak disitu semula & mkn kat restoran pak ali tuh.
Sebenarnya saya ni da xtau nk msk apa..saya suruh ja abg beli apa yg dia nk beli kat pasar. Apa yang abg bawa blk tu laa baru saya olah nk msk apa. Hehehe kalini saya msk semuanya sambal..merah mak ngah gitu. Mkn pedas2ni baru ummpph..xda pedas xda seleralaa saya nk mkn kuikuikui. Actually sambal goreng kentang tuh..masakan jawa rsnya. Kalo ikut betul2 ada campur tempe, ikan bilis atau kacang tanah. Tapi benda2 semua tu xda..saya tibailaa kentang ja. Buat dia cam kita nk sira kerepek ubi pedas tu. Okla berbalik pd cendawn goreng tuh, bumbunya saya letak 3 jenis tepung (tpg gandum, tpg jagung & tpg beras). Kemudian sebiji telur & lada hitam ditumbuk kasar (baru nmpk berbintik2 skit). Minyak da betul2 panas baru digoreng supaya xmkn minyak cendawanya tu nanti. Slps kita da basuh cendawan tu jgn lupa dikeringkan..kalo x time msk tuh terpercik2lak minyak da mcm bunga api hehehhe. Goreng sehingga garing ..cendawan ni sedap di mkn panas-panas. Da sejuk kurenglaa.
0 comments:
Post a Comment