:: Nasi Daging ::
Nasi Daging ni merupakan makanan yang famous kat utara. Saya da kawin ngan org utara baru tau ada nasi ni. Selalunya time raya, kenduri kaa adalaa org buat nasi ni. Mmg terliur bila cicah ngan air asamnya..ada pedas2 mmg terangkatlaa. Keluarga saya pun..saya rs xpernah mkn lg. Xpa nanti blk kg bole saya buat bg depa mkn. Kalo ikutkan nak buatnya xdalaa susah sgt..psl dagingnya just direbus ja. Nasinya dimasak cam msk nasi tomato. Ok pada sesapa yg xpernah mkn atau rasa bolela try dengan resepi ni.
Bahan-bahan A :
1. Daging (Direbus dengan belahan yg sederhana besar jgn potong kecil)2. Halia, Bawang putih & sedikit garam
- Masak sehingga dagingnya empuk..kalo bole pilih daging batang pinang
Bahan-bahan B :
1. 2 sudu Minyak sapi
2. Bahan-bahan penumis
3. Bawang putih, bawang merah & halia dihiris
4. Tomato puri tin kecil
5. 4 pot beras (Dicuci & ditoskan)
6. Air rebusan daging
7. Sedikit susu sejat
8. Bawang goreng, daun sup & daun bawang utk hiasan
- Bahan 1-3 ditumis hingga naik bau. Kemudian masukkan tomato puri
- Bila sudah pecah minyak, masukkan air rebusan daging serta kacaukan
- Masukkan sedikit susu sejat agak2 warnanya xkemerahan sgt
- Last skali masukkan beras & sedikit garam. Masak sehingga nasinya tanak.
(Bagi saya..saya masak guna periuk nasi kemudian kukuskan dia, bagi dapatkan tekstur nasi sebutir2. Pasal saya xpakai beras mahal mcm berasmathi)
- Untuk bahan2 jelatah atau acar & air asam tu..lakukan seperti resepi biasa (*air asam kalo dicampurkan dengan kerisik lg sodap)
- Untuk dihidang..dagingnya bolelah dipotong2 kecil & dicicahkan dgn air asam
_________________________________________________________________________________Bila da siap bolela dimakan ketika panas2. Taraa..inilaa hasilnya ;)
0 comments:
Post a Comment